Albasini blijft leider in Catalonië (3)

20 maart 2012

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

GERONA (ANP) - Michael Albasini heeft zijn leiderstrui in de Ronde van Catalonië dinsdag in de tweede etappe waardig verdedigd. De 31-jarige Zwitserse wielrenner, lid van de succesvolle Australische ploeg GreenEdge, was na een rit over 161 kilometer opnieuw de beste, ditmaal in de sprint. Hij versloeg in Gerona de Italiaan Dario Cataldo en de Colombiaan Rigoberto Uran.

Albasini, die maandag in de openingsrit solo over de finish kwam, maakte deel uit van een kopgroep van een man of 30, onder wie ook Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam. Zij bleken de sterksten tijdens de beklimming van de Alt dels Angels, die 14 kilometer voor de eindstreep opdoemde. Vlak na de top demarreerde Daniel Martin. Hij kreeg Damiano Cunego en Matteo Carrara, de Italiaan in dienst van Vacansoleil, mee.

Het trio nam een voorsprong van 10 seconden. Die ging op de laatste, vlakke kilometers teloor. In de buurt van de rode vlag meldde de Britse kampioen Bradley Wiggins zich vooraan om namens Team Sky de sprint aan te trekken voor Uran. Albasini kwam echter op tijd uit diens wiel en bleek de beste sprinter onder de klimmers.

De Spanjaard Alejandro Valverde, sinds begin dit jaar terug in het peloton na een dopingschorsing, had een slechte dag. Hij verloor meer dan 2 minuten. Zijn kans op de eindzege lijkt daardoor verkeken. Woensdag kan hij zich revancheren. De derde etappe gaat over een heuvelachtig parcours van 201 kilometer en telt vier serieuze cols. In de algemene rangschikking heeft Albasini 1.32 voorsprong op de Canadees Ryder Hesjedal.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012