'Showman' Bolt schrijft weer geschiedenis

5 augustus 2012

OLYMPISCHE SPELEN

LONDEN (ANP) - Usain Bolt heeft zondagavond atletiekhistorie geschreven door als eerste man ooit in twee opeenvolgende Olympische Spelen winnend over de streep te komen op het koningsnummer, de 100 meter. In een stijf uitverkocht Olympic Stadium spurtte hij in een tijd van 9,63 seconden naar de overwinning. Zijn landgenoot Yohan Blake (9,75) moest zich tevreden stellen met zilver, het brons ging naar de Amerikaan Justin Gatlin: 9,79.

In 1988 wist Carl Lewis zijn titel op de 100 meter eveneens te prolongeren, maar de Amerikaan kreeg tijdens de Spelen van Seoel pas het olympisch goud nadat zijn Canadese rivaal Ben Johnson - die destijds als eerste over de finish kwam - wegens doping uit de uitslag werd geschrapt.

Met zijn sublieme optreden maakte 'Thunderbolt' de grootspraak van de afgelopen maanden waar. Alhoewel hij dit seizoen meer nederlagen leed dan hem lief was, blaakte de Jamaicaan van het zelfvertrouwen. ,,Heel veel legendarische sporters zijn voor mij gekomen. Maar nu is het mijn tijd. Dit wordt het moment waarop ik me ga onderscheiden van alle andere atleten in de wereld'', zei hij met zijn kenmerkende bravoure. Bolt heeft zich nu ten doel gesteld om de eerste atleet ooit te worden die zowel op de 100 als 200 meter de olympische titel met succes verdedigd.

Alhoewel de 25-jarige superster als favoriet van start ging, gadegeslagen door 80.000 toeschouwers en honderden miljoenen tv-kijkers, was het allerminst een uitgemaakte zaak dat hij het goud zou veroveren. De drievoudig olympisch kampioen van Peking beroofde zichzelf vorig jaar van de wereldtitel op het koningsnummer door in de finale met een valse start te worden weggestuurd.

En ook dit seizoen brokkelde het onaantastbare aura van de multimiljonair uit Kingston af. Tijdens zijn eerste wedstrijd op Europese bodem, in Ostrava, eindigde Bolt weliswaar als eerste maar finishte hij - tot zijn eigen ontzetting - in een tijd boven de 10 seconden. Hij herpakte zich met een zege in Oslo, maar werd vervolgens tijdens de Jamaicaanse trials tot tweemaal toe afgetroefd door zijn 3 jaar jongere landgenoot Blake. De 'snelste man ter wereld' besloot zich daarop terug te trekken voor de Diamond League-ontmoeting van Monaco en focuste zich volledig op olympische glorie in Londen.

,,Ik ben de olympisch kampioen en zal de wereld moeten tonen dat ik de beste ben'', zei Bolt in de aanloop naar de heroïsche finale. ,,Het is niet zo dat ik weggeblazen ben door Blake. Ik weet wat ik moet doen om het in orde te krijgen.''

En dat bleek. Met een imponerende krachtsexplosie bevestigde hij dat hij nog immer de snelste man ter wereld is. Toch beschouwt hij het veroveren van de titel op de 100 meter slechts als de eerste stap op weg naar een heldenstatus. ,,Als ik de Spelen domineer, word ik een levende legende'', sprak hij eerder tegen de BBC. ,,Als levende legende rondlopen; dat klinkt goed.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012