Rodriguez toont zich 't beste in secondenspel

26 augustus 2012

RONDE VAN SPANJE

BARCELONA (ANP) - Dankzij het zeer aantrekkelijke routeschema is de 67e Ronde van Spanje voorlopig een amusant secondenspel. En daarin toont de Spanjaard Joaquim Rodriguez zich de meester. De kleine man van Katoesja met de felle versnelling in de benen toonde zich zowel zaterdag als zondag vooraan en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement.

Vlak is het profiel van de Ronde van Spanje allerminst te noemen. Er zijn zeven bergetappes in het programma opgenomen, naast drie vlakke ritten die eindigen met een beklimming van de tweede of derde categorie. Zaterdag werd een bergrit met finish in Andorra gevolgd door een vlakke rit met een pittige heuvel (de Montjuïc in Barcelona) in de slotfase. Op beide terreinen pakte 'El Purito' kostbare tijdwinst op zijn concurrenten.

In de achtste rit verzamelden alle topfavorieten zich vooraan toen de slotklim, de Collada de la Gallina met een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent, opdoemde. Rodriguez, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Christopher Froome plaatsten diverse keren een speldenprikje waarna in de laatste kilometer Contador op weg leek naar zijn eerste zege na de dopingschorsing van 2 jaar. De kopman van Saxo Bank bleef echter met een piepklein verzet fietsen, terwijl Valverde en Rodriguez puur op de macht het gat dichtten. Vlak voor de witte kalklijn pakte Valverde de etappezege, voor Rodriguez en Contador. Froome gaf 15 seconden toe, Robert Gesink kwam 39 tellen later binnen.

Een dag later daalde het peloton van Andorra naar Barcelona en bestormde de meute op 4 kilometer van de finish de Montjuïc, een heuvel van de derde categorie. Nadat de Italiaanse ex-wereldkampioen Alessandro Ballan 'het bal had geopend', plaatste Rodriguez een venijnige tegenaanval. Dat was voor de Belg Philippe Gilbert (ploeggenoot van Ballan) om eveneens uit het zadel te komen, waarna hij samen met de rodetruidrager de top van de Montjuïc bereikte. Ondanks verwoede pogingen van onder meer Contador bleef het duo uit de greep van de achtervolgers en spurtte Gilbert naar het dagsucces en Rodriguez naar tijdwinst.

Mede dankzij de 8 bonificatieseconden heeft Rodriguez nu 53 seconden voorsprong op Froome, 1 minuut op Contador en 1.07 op Valverde. Robert Gesink staat vijfde op 2.01. Maandag is een rustdag in de Vuelta, dinsdag staat er een vlakke rit van Ponteareas naar Sanxenxo (over 190 kilometer) op het programma, waarna een dag later een individuele tijdrit over 39,4 kilometer wordt afgewerkt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012