UCI wil dopingzondaars uit sport weren (3)

26 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI wil dat dopingzondaars geen enkele functie meer mogen uitoefenen in de sport. Dat is één van de uitkomsten van het overleg dat het management van de UCI vrijdag had naar aanleiding van de affaire-Armstrong.

De wielerbond roept een onafhankelijke commissie in het leven, die een manier moet vinden om iedereen met een dopingverleden uit het wielrennen te bannen. Dat zal inhouden dat rijders die positief testen een levenslange schorsing wacht, maar dat zij dan ook geen ploegleider kunnen worden. Nu zijn er bijvoorbeeld nog ploegleiders met een 'besmeurd verleden' actief in het wielrennen. Of de UCI deze beoogde maatregel met terugwerkende kracht wil invoeren, is niet duidelijk. Zo heeft bij een topploeg als Saxo Bank de Deen Bjarne Riis de leiding. Hij bekende 5 jaar geleden de Tour van 1996 te hebben gewonnen met doping.

De UCI besloot tevens om - zoals verwacht - de zeven tourzeges van Lance Armstrong niet aan een andere coureur te geven. Daardoor zijn er van 1999 tot en met 2005 officieel geen tourwinnaars. De mondiale bond verzoekt de Amerikaan om het daarbij behorende prijzengeld terug te storten. Datzelfde verzoek doet de UCI ook aan alle andere coureurs die hebben opgebiecht verboden middelen te hebben gebruikt in de periode 1998-2005 .

De afgelopen tijd kwam de internationale wielrenunie ook zelf in het beklaagdenbankje te zitten. Zo verklaarde de vrouw van ex-tourwinnaar Greg LeMond, Cathy LeMond, dat zij had gehoord dat toenmalig UCI-preses Hein Verbruggen een positieve test van Armstrong heeft genegeerd nadat hij 500.000 dollar van Nike, een sponsor van de Amerikaan, had gekregen. De federatie heeft besloten ook deze beschuldigingen te laten onderzoeken door de onafhankelijke commissie. Naar verwachting bepaalt het internationaal sporttribunaal CAS de personele invulling van die commissie.

,,De UCI is vastbesloten deze pijnlijke pagina in de wielergeschiedenis om te slaan'', zei UCI-voorzitter Pat McQuaid. ,,We zullen elk voorstel van de onafhankelijke commissie uitvoeren om het wielrennen weer op het juiste spoor te zetten. Maar laten we niet vergeten dat het huidige wielrennen compleet anders is dan in de periode 1998-2005. Coureurs moeten nu de meeste innovatieve en effectieve dopingcontroles ondergaan.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012