IOC kiest opvolger Rogge, Bach favoriet

9 september 2013

IOC

BUENOS AIRES (ANP) - Het hoogste sportambt is dinsdag in Buenos Aires inzet bij de verkiezing voor het voorzitterschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Belg Jacques Rogge vertrekt na 12 jaar, zes kandidaten staan te trappelen om hem op te volgen. De Duitser Thomas Bach lijkt daarbij de beste papieren te hebben.

Bach is een oud-schermkampioen en bestuurlijk zwaargewicht. In 2004 en daarna vanaf 2006 is hij vicevoorzitter van het IOC, sinds datzelfde jaar staat hij ook aan het hoofd van de Duitse olympische sportbond DOSB. ,,Mijn vorm is goed, de wedstrijd kan beginnen'', sprak Bach, strijdbaar als een sporter. De 59-jarige Duitser blaakt van het vertrouwen, maar weet ook dat de concurrentie de afgelopen maanden niet stilgezeten heeft.

Met name de Puerto Ricaan Richard Carrión wordt gezien als de uitdager van favoriet Bach. De machtige bankier zonder sportverleden wordt sinds kort bijgestaan door James Carville, ooit de strateeg achter de geslaagde campagne die Bill Clinton het presidentschap van de Verenigde Staten opleverde. Carrión geldt als een financieel brein die het IOC in zijn functie als voorzitter van de financiële commissie miljarden euro's opleverde met de lucratieve verkoop van de tv-rechten van de Olympische Spelen. Carrión maakte daarbij in juli in Lausanne bij zijn presentatie indruk met een emotionele speech volledig uit het hoofd en zonder hulpmiddelen.

Een andere voorname kandidaat is de Singaporese zakenman Ng Ser Miang, minder uitgesproken maar wel met veel steun van sportcontinent in opkomst Azië. Rogge maakt dinsdag rond half 6 (Nederlands tijd) bekend wie in zijn voetsporen treedt. De drie andere kandidaten zijn voormalig polsstokhoogspringer Sergei Boebka uit Oekraïne, de jongste kandidaat, de Zwitserse oud-roeier Denis Oswald, jarenlang voorzitter van de internationale roeibond, en Taiwanees Wu Ching-Kuo, de voorzitter van de internationale boksbond AIBA die de minste kansen worden toegedicht.

Pas eenmaal in de 119-jarige geschiedenis van het IOC werd een niet-Europeaan gekozen tot hoogste baas. Van 1952 tot 1972 leidde de Amerikaan Avery Brundage de olympische beweging. De standpunten van de zes kandidaten lopen niet ver uiteen. Allen streven een zero-tolerance na als het om doping gaat, een modernisering van het olympische programma zonder uitbreiding en een verdere ontwikkeling van de Jeugd Olympische Spelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013