VERBETERING: Herzog derde in halve marathon Egmond (3)

12 januari 2014

C o r r e c t i e wegens verkeerde informatie op startlijst: juiste nationaliteit Schone

EGMOND AAN ZEE (ANP) - Adriënne Herzog heeft zich zondag kranig geweerd in de halve marathon van Egmond. De 28-jarige Amersfoortse eindigde als derde in de internationale wedstrijd over strand en duinen tussen Egmond aan Zee en Castricum. De veelbesproken atlete moest alleen de Ethiopische Guteni Schone en de Keniaanse Flomena Chipchirchir voor zich dulden. Schone won in 1.11.55, Herzog noteerde 1.12.58.

Bij de mannen zegevierde Ayele Abshero in 1.02.52. De Ethiopiër was in 2011 ook al de beste. Hij bleef aan de finish op de boulevard van Egmond de Keniaan Gideon Kipketer luttele seconden voor (1.02.56). De Keniaan Ezrah Sang werd derde in 1.03.02. Niet heel ver daarachter arriveerde Abdi Nageeye op de vijfde plaats als beste Nederlander in 1.03.48.

Herzog liep haar tweede wedstrijd op Nederlandse bodem na de Sylvestercross. Ze kwam een aantal maanden niet in actie voor Nederland nadat ze in opspraak raakte door een artikel in Vrij Nederland. Een onderzoek van de Dopingautoriteit naar de dopingbeschuldigingen in dat verhaal leverde geen bewijzen op. Vrij van blaam deed Herzog met haar sterke optreden haar landgenote Hilde Kibet vergeten. De plaatselijke favoriete, die in 2007 de wedstrijd nog won, had zich afgemeld voor de traditionele openingsklassieker.

Nageeye liep zijn eerste wedstrijd in 4 maanden en bewees dat hij helemaal hersteld is van zijn blessures. De Nederlands recordhouder op de 10 kilometer is in voorbereiding op zijn eerste marathon. Die loopt hij op 27 april in Enschede. Jesper van der Wielen, die een trainingsstage in Brazilië in de benen had, rende naar de zesde plaats in 1.03.55. De Keniaan Abel Kirui viel tegen. De tweevoudig wereldkampioen op de marathon liep naar de 11e plaats.