Jaar schorsing sprinter Gay wegens doping (3)

2 mei 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

RALEIGH (ANP) - De Amerikaanse sprinter Tyson Gay is vrijdag voor 1 jaar geschorst wegens doping. Dat maakte de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada bekend. De 31-jarige atleet werd betrapt op het gebruik van een verboden middel juni vorig jaar.

De schorsing van 1 jaar is opmerkelijk, omdat een dubbele straf eigenlijk normaal is bij een eerste fout. Gay kreeg echter strafvermindering omdat hij tijdens het onderzoek zijn volle medewerking aan het Usada had gegeven. De straf is met terugwerkende kracht ingesteld vanaf 23 juni 2013. Dat was de dag waarop de Amerikaan een positieve plas inleverde tijdens de trials voor het WK atletiek in Moskou. Gay besloot zich meteen terug te trekken van het WK. Bovendien vertelde hij dat hij mei 2013 ook al tegen de lamp was gelopen bij een controle buiten de wedstrijden om. Daar zegt het Usada op zijn website echter niets over.

,,We stellen het zeer op prijs dat Tyson volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij heeft zich meteen teruggetrokken van deelname aan wedstrijden toen hij bericht van ons kreeg. Bovendien heeft hij de volle verantwoording voor zijn daden genomen'', aldus Usada-baad Travis Tygart.

Gay bracht het nieuws over zijn misstap destijds zelf naar buiten. ,,Het gaat hierbij niet om sabotage. Ik heb mijn vertrouwen aan iemand gegeven en ben in de steek gelaten. Ik heb een fout gemaakt'', stak Gay toen de hand in eigen boezem. In dezelfde periode werden onder meer ook de Jamaicanen Asafa Powell en Nesta Carter betrapt.

Naast de schorsing worden ook alle resultaten van Gay geschrapt vanaf 15 juli 2012. De Amerikaan won in augustus van hetzelfde jaar nog de zilveren medaille met de estafetteploeg op de 4x100 meter. Die medaille heeft hij inmiddels ingeleverd bij het Amerikaans Olympisch Comité. Gay werd in 2007 wereldkampioen op de 100 en 200 meter. De Amerikaan liep daarnaast, net als Yohan Blake uit Jamaica, met 9,69 seconde in 2009 de tweede tijd ooit op de 100 meter. Usain Bolt is met 9,59 nog altijd de snelste man op aarde.

De internationale atletiekfederatie IAAF en het mondiale antidopingagentschap WADA kunnen nog tegen de straf in beroep gaan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014