Schaatser Koelizjnikov betrapt op doping (3)

8 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie in 1e en 3e alinea

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische schaatser Pavel Koelizjnikov heeft positief getest op doping. De tweevoudig wereldkampioen sprint werd betrapt op het middel meldonium, waar onder anderen tennisster Maria Sjarapova ook positief op testte. Dat meldde het Russische R-sport dinsdag. Zijn coach Dmitri Dorofejev bevestigde aan persbureau Tass de positieve test.

Koelizjnikov is ook tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en pakte dit jaar ook de wereldtitel op de kilometer. Op de 500 meter scherpte hij dit seizoen het wereldrecord aan tot 33,98 seconden. Daarmee was hij de eerste die onder de 34 seconden dook. Hij mist volgens het Russische sportmedium door de positieve test de wereldbekerfinale van komend weekend in Heerenveen.

Tegen persbureau Tass houdt Dorofejev vol dat zijn pupil onschuldig is. ,,We hebben een brief gekregen van de ISU dat Pavel op 14 februari positief heeft getest. We weten allemaal dat meldonium verboden is. Hij neemt het al een jaar niet meer en hij is absoluut schoon. Dit is gewoon een slechte grap.''

Het is niet de eerste keer dat Koelizjnikov wordt betrapt op doping. In 2012 werd de Rus ook al voor twee jaar geschorst door de ISU, omdat in een dopingstaal sporen van het verboden stimulerend middel methylhexanamine werden gevonden. Hij zei toen dat hij de stof had binnengekregen, omdat die in een middel tegen verkoudheid zat.

Ook de shorttracker Semen Elistratov is betrapt op het inmiddels beruchte hartmedicijn met mogelijk positief effect op het uithoudingsvermogen. Hij werd met de relayploeg olympisch kampioen in Sotsji in 2014. Hij mist het WK in Seoul, dat vrijdag begint. Dit jaar won de Rus het klassement in de wereldbeker op de duizend meter en het EK shorttrack.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016