Ajax struikelt met de koppositie in zicht

13 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft zondag een mooie kans gemist de koppositie van de eredivisie in te nemen. Het elftal van trainer Frank de Boer kwam in het thuisduel met NEC niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Ajax profiteerde niet van het gelijke spel van PSV zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1). De formatie uit Amsterdam begint volgende week in het Philips-stadion met een achterstand van een punt aan de topper tegen de kampioen uit Eindhoven.

Christian Santos was de gevierde man bij NEC. Hij kopte zijn ploeg in de 82e minuut op gelijke hoogte. De aanvaller zal geen spijt hebben dat hij in beroep is gegaan tegen een dreigende schorsing. Hij bezorgde NEC vorige week ook al een zege op Heracles Almelo (1-0).

Navarone Foor mocht zich aanrekenen dat Ajax na zestien minuten op voorsprong stond. Hij verloor knullig de bal aan Nemanja Gudelj, die Arek Milik in stelling bracht. De Pool stuitte eerst nog op doelman Brad Jones, maar stiftte de bal vervolgens in het verlaten doel (1-0). Foor boog even zijn hoofd en liet zien dat hij zich schuldig voelde. De aan het einde van het seizoen transfervrije middenvelder kwam drie minuten later met de best mogelijke reactie. Op de rand van het strafschopgebied kreeg hij alle tijd om de gelijkmaker binnen te schieten (1-1).

Ajax kon vooral in het eerste bedrijf onvoldoende duidelijk maken dat het PSV graag afloste als koploper van de eredivisie. Het gelijke spel van de kampioen uit Eindhoven zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1) werkte allesbehalve als doping. De ploeg uit de hoofdstad bleef ver verwijderd van het aantrekkelijke spel waarmee het in het vorige thuisduel AZ oprolde (4-1). Ajax kreeg wel wat kansjes, maar Milik kopte voorlangs en Schöne schoot over. De Deen kreeg de voorkeur boven Anwar El Ghazi, die na zijn schorsing op de bank moest starten.

In de tweede helft slaagde Ajax er wel in het tempo te verhogen. De ploeg kreeg hulp uit onverwachte hoek toen Rens van Eijden een voorzet van Amin Younes in eigen doel werkte (2-1). De verdediger bewees zijn eigen ploeg en oude club PSV een slechte dienst. Riechedly Bazoer en Milik waren dichtbij de 3-1, voordat Santos namens NEC hard toesloeg.