Extra dopingcontroles voor Rusland en Kenia (2)

1 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio gaat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dopingcontroles speciaal richten op Rusland, Kenia en Mexico. ,,Er is speciale aandacht voor landen waar het controleprogramma onvoldoende is'', laat het IOC woensdag weten in een verklaring naar aanleiding van een bestuursvergadering woensdag in Lausanne. In de verklaring worden de drie landen met naam genoemd. Ook de sporten die het meest gevoelig zijn voor dopinggebruik krijgen extra aandacht, aldus de aankondiging.

Betrapte sporters zullen snel worden geschorst om hun deelname aan de Zomerspelen in Rio te verhinderen.

Rusland is verwikkeld in een groot dopingschandaal. In de Russische atletiek is jarenlang systematisch doping gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Russische atleten mogen als gevolg van de schorsing niet meedoen aan internationale wedstrijden. Meer dan twintig Russische deelnemers aan de Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) zijn betrapt op dopinggebruik bij nieuwe, verbeterde controles van hun oude monsters.

Kenia staat in de schijnwerpers vanwege beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik door hardlopers. Zowel Kenia als Mexico is er niet in geslaagd zijn controleprogramma in lijn te krijgen met de eisen van antidopingbureau WADA.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016