Vragen? E-mail de Doping Infolijn: dopingvragen@dopingautoriteit.nl
http://www.dopingautoriteit.nl/voorlichting/scholieren-studenten

Informatie voor scholieren en studenten

Doping is een populair en veel besproken onderwerp, ook bij scholieren en studenten. Regelmatig vragen scholieren en studenten de Dopingautoriteit om informatie voor een scriptie of een profielwerkstuk. Helaas is het voor ons niet mogelijk om op individuele informatieverzoeken in te gaan. Daarnaast is het niet mogelijk om onderzoek te doen voor profielwerkstukken of een dopingcontrole bij te wonen. Er worden ook geen persoonlijke gegevens van sporters verstrekt. 

Om toch aan de behoefte naar informatie voor scholieren en studenten te voorzien, kun je op deze pagina allerlei handige links vinden. Veel antwoorden op vragen die vaak aan ons worden gesteld zijn te vinden op de verschillende websites van de Dopingautoriteit:

De Dopingautoriteit kent twee belangrijke beleidsterreinen: topsport en fitness. 

Topsport

Op www.dopingautoriteit.nl kun je bij de definitie van doping lezen wat doping nou eigenlijk is. De dopingcategorieën gaan in op de stoffen en methoden die verboden zijn voor topsporters en hun werking. Bij Mag ik dit gebruiken? lees je meer over risico's voor het onbewust binnenkrijgen van doping. 

Ook de Dopingwaaier App bevat veel informatie over doping. Je kunt er onder andere geneesmiddelen mee controleren, de NZVT-lijst checken en allerlei andere dopinggerelateerde informatie lezen. De App is voor zowel iOS als Android te downloaden, en er is ook een (mobiele) website

Het is niet mogelijk om een dopingcontrole bij te wonen, maar er is wel een film te zien over de dopingcontrole. Hier vind je ook uitleg over de verschillende stappen van de urinecontrole en de bloedcontrole. In onze jaarverslagen vind je informatie over het aantal dopingcontroles dat we jaarlijks uitvoeren, en de resultaten daarvan. 

100% Dope Free is ons programma dat zich specifiek richt op de topsport. Binnen dit programma kunnen sporters zich o.a. uitspreken voor een dopingvrije sport door het 100% Dope Free statement te tekenen. 

Fitness

Er zijn maar liefst 2 miljoen mensen in Nederland die aan fitness doen. Ook daar komt dopinggebruik voor. Echter, een groot verschil met topsport is dat in de fitness geen dopingcontroles plaatsvinden. Veel informatie over dopinggebruik onder fitnessbeoefenaren is te vinden in het TNO-rapport: Stubbe J.H., A.M.J. Chorus, L.E. Frank, O. de Hon, P. Schermers, P.G.M. van der Heijden. Prestatiebevorderende middelen bij fitnessbeoefenaars. Dopingautoriteit, Capelle aan den IJssel, 2009. In tegenstelling tot topsport wordt gebruik hier niet bestraft. Beschrijvingen van de middelen die gebruikt worden, de redenen achter dit gebruik en de kwaliteit van de gebruikte middelen vind je hier.

Eigen Kracht is ons programma dat zich richt op het voorkomen en ontmoedigen van dopinggebruik onder fitnessbeoefenaars en om voorlichting te geven over gezonde alternatieven, zie www.eigenkracht.nl. Voor de werking en risico's van diverse dopinggeduide middelen kun je veel vinden in deze artikelen.

Doping: verbieden of vrijgeven?

Moeten we doping nu verbieden of vrijgeven? Het is een discussie die geregeld oplaait en ongetwijfeld zal het laatste woord hierover nog lang niet gesproken zijn. De literatuur over dit onderwerp is erg uitgebreid. De artikelen ‘Doping verbieden of vrijgeven: de kans verkend’ en ‘Doping verbieden of vrijgeven: de argumenten verkend’ bieden een eerste introductie van de voor- en nadelen.

Voor fitness, waar geen dopingreglement geldt, concentreren de voor- en nadelen zich meer op het gebied van de gezondheid. Het artikel ‘Respect, man! De voordelen van clean trainen’ zet de voor- en nadelen op een rijtje. 

Overige handige links: 

Op de volgende websites is ook veel informatie over doping en dopingbestrijding te vinden:

www.wada-ama.org
www.ukad.org

Follow us: