Dopingcontroles op afstand

Wereldwijd worden dopingcontroles volgens dezelfde procedure uitgevoerd. Deze procedure staat beschreven in de International Standard for Testing and Investigations (ISTI) van WADA. De procedure wordt in eenvoudige stappen weergegeven op de pagina's over urinecontrole en bloedcontrole.

Coronapandemie

Door de coronapandemie heeft de Dopingautoriteit aanvullende maatregelen genomen die niet staan beschreven in de ISTI. Zo worden dopingcontroles uitgevoerd met extra beschermende maatregelen, zoals het gebruik van mondkapjes en handschoenen, en het houden van 1,5 meter afstand. Daarnaast voert de Dopingautoriteit bij een verhoogd gezondheidsrisico urinecontroles op afstand uit. Deze procedure wijkt op enkele punten af van de ISTI. Dit is gedaan voor de bescherming van de gezondheid en de bescherming van de privacy van de sporter. WADA heeft de procedure goedgekeurd.

In de animatie wordt uitgelegd hoe een urinecontrole op afstand verloopt.

 Voor meer informatie over dopingcontroles op afstand, zie ook het nieuwsbericht ‘dopingcontroles maken een doorstart’ en de informatiekaart 'dopingcontrole op afstand - urine'.