Informatie over doping

Als supporter van schone sport ben je trots op schone prestaties. Zonder het gebruik van doping dus. Maar wat is doping eigenlijk? En hoe kun je voorkomen dat je per ongeluk de dopingregels overtreedt? Op deze pagina lees je daar meer over.

Wat is doping?

Vaak wordt doping omschreven als: ‘alle stoffen en methoden die op de dopinglijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) staan’. Maar de officiële definitie is breder: ‘een overtreding van een of meerdere bepalingen uit het dopingreglement.’ Het gebruik van verboden stoffen en methoden is een van de van de tien dopingovertredingen.

Bekijk de video voor een basisuitleg van de dopingregels.

Onbewuste dopingovertredingen

We vermoeden dat ongeveer 50% van de dopingovertredingen per ongeluk gebeurt. De meeste onbewuste fouten worden gemaakt met drugs, medicijnen, voedingssupplementen en de dopingcontroleprocedure. Hoe kun je deze fouten voorkomen?

Gebruik geen drugs

De meeste drugs (zoals cannabis, XTC en cocaïne) staan op de dopinglijst. Ze zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden, maar ze zijn nog een lange tijd in je lichaam te vinden. Cannabis kan een maand na gebruik nog worden opgespoord door het laboratorium. Zo kan gebruik buiten wedstrijdverband leiden tot een positieve test binnen wedstrijdverband! Wil je meer weten over drugs? Bekijk de video.

Controleer al je medicijnen en vraag zo nodig een dispensatie aan

Medicijnen kunnen dopingstoffen bevatten, ook als ze zijn voorgeschreven door een arts. Controleer dus altijd met de Dopingwaaier App of jouw medicijn dopingstoffen bevat. Is dat het geval? En kom je in aanmerking voor dopingcontroles? Vraag dan een dispensatie aan. Meestal wordt dat goedgekeurd. Dan heb je officieel toestemming om het medicijn te gebruiken. Meer informatie over dispenstaties vind je op gds.dopingautoriteit.nl.

Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen

Wist je dat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopingstoffen? De dopingstof staat dan dus niet op het etiket. Dit geldt ook voor vitaminepillen en eiwitshakes! Daarom bestaat het NZVT. Kom je in aanmerking voor dopingcontroles? Gebruik dan alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen.

Weiger nooit een dopingcontrole

Iedereen die lid is van een topsportbond kan in principe gecontroleerd worden op doping. Hoe hoger je niveau, hoe groter de kans dat je gecontroleerd wordt. Ben je aangewezen voor een controle? Dan ben je altijd verplicht om deze te ondergaan. Ook als het moment niet goed uitkomt. Weigeren is een dopingovertreding. Wil je weten hoe een urinecontrole gaat? Bekijk de video.

Wil je ook weten hoe een bloedcontrole gaat? Bekijk de video hier.

Meldpunt Doping

Als supporter van schone sport kun je in aanraking komen met mensen die wél doping gebruiken. Of de dopingregels op een andere manier overtreden. Bij het Meldpunt Doping kun je vertrouwelijk informatie geven over (mogelijke) dopingovertredingen. Een vermoeden is genoeg om een melding te maken. Dit kan op naam, maar ook anoniem. Jouw informatie kan ons helpen om dopingovertredingen op te sporen! Op de pagina Meldpunt Doping vind je meer informatie.

Wil je meer weten over doping? Bekijk dan ook:

  • E-learning – hier vind je verschillende voorlichtingsmodulen voor sporters, coaches en ouders.
  • YouTube
  • Eigen Kracht – programma voor de fitnessbranche. Informeert fitnessers over de risico's van gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen, én over gezonde alternatieven om op Eigen Kracht gespierder of slanker te worden.