Vragen? E-mail de Doping Infolijn: dopingvragen@dopingautoriteit.nl
https://www.dopingautoriteit.nl/magdit/alcohol

Alcohol

Lange tijd werd aan alcohol (ethanol) grote prestatiebevorderende kwaliteiten toebedeeld. Het zou de wedstrijdspanning verminderen, het zelfvertrouwen doen toenemen en trillingen in de hand laten verdwijnen. 

Alcohol binnen wedstrijdverband

Tegenwoordig heeft onderzoek aangetoond dat alcohol helemaal niet zo prestatiebevorderend werkt. Sterker nog, het gebruik van alcohol leidt al snel tot een verslechterde reactietijd, afname van de oog-handcoördinatie en een verminderde balans. Bovendien neemt de blessuregevoeligheid sterk toe. Nu zal dat bij darten wel meevallen, maar bij sporten waarbij je reactievermogen essentieel is kan een iets slechtere coördinatie of te hoog zelfvertrouwen zomaar een vervelende blessure opleveren.

Alcohol buiten wedstrijdverstand

Ook buiten wedstrijdverband lijken alcohol en (top)sport geen gelukkige combinatie. Het herstelvermogen wordt bijvoorbeeld desastreus verminderd (tot 10x trager). De lever heeft namelijk de handen vol aan het afbreken van de alcohol. Daardoor wordt het melkzuur, dat tijdens trainingen is opgebouwd, slecht afgebroken. Het gevolg is meer vermoeidheid en een verslechterde conditie. Bovendien leidt de consumptie van alcohol tot vochtverlies. Dit vochtverlies, in combinatie met het vochtverlies tijdens de training, leidt snel tot een tekort aan allerlei belangrijke mineralen.

Alcohol op de dopinglijst

Dan de logische vraag: als alcohol (bijna) geen prestatiebevorderende effecten heeft, sociaal geaccepteerd is en dus vrij verkrijgbaar is in de samenleving (vanaf 18 jaar en ouder), waarom staat het dan wel op de dopinglijst? De reden hiervoor is, dat alcoholgebruik in een aantal sporten zeer gevaarlijk kan zijn. We willen immers niet dat een motorrijder met 10 glazen bier vol het gas opendraait. Zo willen we ook niet dat een boogschutter ‘in een roes' zijn pijl op een collega richt. Daarom staat alcohol voor deze sporten op de dopinglijst (onder de categorie ‘substances prohibited in particular sports').

Voor 2016 is alcohol binnen wedstrijdverband verboden is voor de volgende sporten: autosport, handboogschieten, luchtvaart en powerboaten. De grenswaarde is daarbij vastgesteld op 0,10g/l (bloedwaarde). Dit is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid alcohol in één glas bier. 

Alcoholcampagnes in de sport

Vanuit NOC*NSF en andere organisaties zijn diverse ondersteuningsinstrumenten beschikbaar die zowel de sportvereniging als de gemeente kunnen helpen een verantwoord schenkbeleid te realiseren in de sportkantine. Uit controle (cijfers 2011) van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat bij sportverenigingen die een actief alcoholbeleid voeren en gebruik maken van de beschikbare ondersteuningsinstrumenten nauwelijks overtredingen worden geconstateerd. Kijk hier voor meer informatie. 

 

 

 

Hans-Gunnar Liljenwall

 

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voerde de eerste dopingcontroles uit tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. De Zweed Hans-Gunnar Liljenwall had daarbij de twijfelachtige eer om als eerste sporter ooit betrapt te worden op het gebruik van alcohol. De vijfkamper verklaarde dat hij voorafgaand aan het onderdeel pistoolschieten twee biertjes had genomen om zijn zenuwen onder bedwang te krijgen. Het resultaat was dat het gehele Zweedse team de bronzen medaille moest inleveren. Ai!

Follow us: