CAS bevestigt veroordeling Simon Vroemen

13 september 2011

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) heeft uitspraak gedaan in de zaak van atleet Simon Vroemen. Het CAS bevestigde de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Instituut Sportrechtspraak (ISR), die Vroemen in november 2010 tot twee jaar schorsing veroordeelde.

Bij een dopingcontrole in juni 2008 werd Vroemen positief bevonden op het verboden middel metandiënon. In eerste aanleg werd Vroemen vrijgesproken door de Tuchtcommissie van het ISR, maar in hoger beroep werd hij alsnog tot twee jaar schorsing veroordeeld.

Tegen deze uitspraak ging Vroemen in beroep bij het CAS. Het CAS heeft nu in een gedetailleerde en minutieus geformuleerde uitspraak dit beroep op alle punten verworpen, en de Dopingautoriteit en het laboratorium op alle punten in het gelijk gesteld. Volgens het CAS is in het geheel geen sprake van procedurefouten of afwijkingen van de geldende normen.

Zo heeft Vroemen zowel voor het ISR als voor het CAS aangevoerd dat de positieve bevinding een gevolg moest zijn van een omzetting van een door hem gebruikt astmamiddel. Het CAS heeft ook deze theorie zeer uitgebreid getoetst, maar heeft de argumentatie van Vroemen verworpen.

Het CAS heeft in haar uitspraak de eerdere veroordeling van 2 jaar schorsing bevestigd. Vroemen heeft zijn schorsing al uitgediend en is sinds 3 mei 2011 weer startgerechtigd. Met deze CAS-uitspraak is een einde gekomen aan één van de langst lopende dopingzaken die Nederland heeft gekend.

Vroemen is veroordeeld in de volledige kosten van de arbitrageprocedure, en dient bovendien een bedrag van CHF 10.000 aan de Dopingautoriteit te betalen.

De volledige uitspraak van het CAS is hier te vinden.

CAS bevestigt veroordeling Simon Vroemen