Hamilton: ik zag Armstrong EPO injecteren (2)

20 mei 2011

N i e u w bericht, meer informatie

LOS ANGELES (AFP/ANP) - Een voormalig ploegmaat van wielrenner Lance Armstrong, Tyler Hamilton, heeft donderdag tegen de Amerikaanse zender CBS News gezegd dat hij de zevenvoudig tourwinnaar het verboden middel EPO heeft zien injecteren.

In het programma 60 Minutes zei Hamilton dat Armstong zich in 1999 schuldig zou hebben gemaakt aan dopinggebruik. ,,Ik zag het in zijn koelkast. Ik zag het hem meer dan eens injecteren.'' Hamilton, die voor Armstrong knechtte bij de US Postal-ploeg, vervolgt over de twee seizoenen daarna: ,,Armstrong nam wat we allemaal namen. EPO, testosteron, een bloedtransfusie.''

Via zijn Twitter-account reageerde Armstrong op de aantijgingen van zijn landgenoot. ,,Een carrière van twintig jaar. Vijfhonderd dopingcontroles over de hele wereld, tijdens en buiten de competitie. Nooit heb ik een test niet doorstaan. Dat zegt genoeg.'' Volgens de advocaat van Armstrong, Mark Fabiani, uit Hamilton de beschuldigingen om zijn boek onder de aandacht te brengen bij uitgevers.

Hamilton is niet de eerste die Armstrong aanwijst als een dopingzondaar. Een aantal voormalige ploegmaten en mensen die met Armstrong samen werkten hebben de Texaan beschuldigd. Zo zei oud-wielrenner Stephen Swart uit Nieuw-Zeeland laatst nog dat Armstrong de initiatiefnemer was van dopinggebruik binnen hun toenmalige ploeg. ,,Dankzij zijn betoog namen wij het.''

Tegen de Amerikaanse wielerlegende loopt in de Verenigde Staten een onderzoek wegens vermeend dopinggebruik. Armstrong, die inmiddels is gestopt met wielrennen, ontkent echter stellig. Hamilton zelf is in zijn succesvolle loopbaan, waarin hij in 2004 Olympisch kampioen tijdrijden werd, twee keer betrapt op doping.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011