Het gaat Bolt dit keer om titels

23 augustus 2011

WK ATLETIEK

DAEGU (ANP/RTR) - Twee jaar geleden schitterde Usain Bolt bij de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn. De Jamaicaanse sprinter deed daar met twee wereldrecords op de 100 en 200 meter nog eens dunnetjes zijn sprankelende optreden van een jaar eerder bij de Olympische Spelen in Peking over. Bolt vertrok uiteindelijk met drie wereldtitels uit Berlijn. Die titels zijn vanaf zaterdag in Daegu opnieuw zijn doel, hoewel zijn aanloop naar de WK in Zuid-Korea niet overtuigend is geweest.

Zijn records van Berlijn (9,58 seconden op de 100 meter en 19,19 seconden op de dubbele afstand) staan nog steeds. Niemand hoeft in de ogen van de vrolijke Jamaicaan in Daegu nieuwe mondiale toptijden te verwachten, keek hij vooruit naar de WK. ,,In Daegu zullen er geen wereldrecords op de sprint vallen'', zei de flamboyante sprinter over de opwarmer voor de Olympische Spelen volgend jaar in Londen.

,,Ik ben nog niet op het niveau van twee jaar geleden. Ik denk dat 9,7 seconden op de 100 meter heel mooi is.'' Zelf heeft de wereld- en olympisch kampioen die tijd overigens dit seizoen nog niet benaderd. Bolt liep dit jaar 9,88 seconden, een tiende langzamer dan zijn landgenoot en grootste rivaal Asafa Powell.

Het gaat Bolt er komende week in Zuid-Korea om zijn titels te prolongeren. Vooral zijn start haperde dit seizoen nogal eens. ,,Ik heb met blessures moeten afrekenen en mezelf nog niet tot het uiterste gedreven. Je moet het rustig opbouwen, niet direct alles geven. Met een goede start zie ik niemand in mijn buurt finishen. Dan win ik gemakkelijk, geen probleem.''

Een aantal medaillekandidaten ontbreekt in elk geval als tegenstander. Oud-wereldkampioen Tyson Gay kon zich niet plaatsen voor de WK, de snelle Amerikaan Michael Rodgers (9,85 dit seizoen) liep in Italië tegen de dopinglamp en is voorlopig geschorst. De Jamaicaan Steve Mullings, goed voor 9,80 dit jaar, werd uit de WK-ploeg gezet wegens een dopingovertreding.

Misschien dat de concurrentie uit een andere hoek komt. Churandy Martina heeft zich voorgenomen niet zonder medaille uit Daegu te vertrekken. De nummer vier van de Olympische Spelen in Peking op de 100 meter durft de concurrentie aan. De geboren Antilliaan komt in Zuid-Korea voor het eerst op een groot internationaal titeltoernooi voor Nederland uit. Op de NK, eind juli in Amsterdam, was hij vol vertrouwen. ,,Als de pijntjes weg zijn, komt het allemaal goed.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011