Blake neemt titel van Bolt over (3)

28 augustus 2011

WK ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

DAEGU (ANP) - De Jamaicaanse atleet Yohan Blake (21) heeft zondag bij de WK in Daegu de wereldtitel op de 100 meter overgenomen van zijn landgenoot Usain Bolt. Hij snelde naar een tijd van 9,92. Titelverdediger en olympisch kampioen Bolt werd na een valse start gediskwalificeerd.

Het zilver was voor de Amerikaan Walter Dix in 10,08. Kim Collins uit St. Kitts&Nevis, wereldkampioen in 2003 en 35 inmiddels, werd derde in 10,09. De Nederlander Churandy Martina werd in de halve finales uitgeschakeld.

Niets leek de tweede wereldtitel van Bolt in de weg te staan. De snelste man ter wereld was weliswaar niet met de beste seizoentijd naar Zuid-Korea afgereisd, maar zijn voornaamste concurrenten haakten één voor één af. Als laatste zijn landgenoot Asafa Powell, die dit jaar met 9,78 de snelste op de 100 meter was. Hij trok zich donderdag terug.

Zoals eigenlijk al het hele seizoen haperde in Daegu opnieuw de start van Bolt. In de eerste ronde en halve finale kon hij dat steeds op zijn gemak rechtzetten. In zijn haast de glorieuze triomftocht van de Spelen in 2008 (Peking) en de WK in 2009 (Berlijn) te herhalen, ging hij zondag op het beslissende moment echter in de fout. Van pure ellende trok hij zijn shirt over het hoofd, de Zuid-Koreanen op de tribune verbijsterd achterlatend.

Blake, een trainingsmaat van de grootste vedette van de atletiekwereld, profiteerde optimaal van het vertrek. Het talent, op zijn 19e de jongste loper die onder de 10 seconden dook, bleef kalm. Met 9,92 was hij de enige die in Daegu onder de 10 seconden bleef. Ook in de halve finale lukte hem dat met 9,95 seconden.

Helemaal onbevlekt is Blake niet. In de aanloop naar de WK in Berlijn, twee jaar geleden, was hij met drie andere sprinters in Jamaica betrokken bij een dopingzaak. Het betreffende middel stond niet op de dopinglijst van WADA, waardoor de atleten in eerste instantie een straf ontliepen. De atletiekbond van Jamaica was het daar niet mee eens en vond een schorsing op zijn plaats. Blake werd net als de anderen voor drie maanden geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011