Ullrich alsnog gestraft wegens doping (3)

9 februari 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

LAUSANNE (ANP/AFP) - De Duitse wielrenner Jan Ullrich is door het sporttribunaal CAS alsnog schuldig bevonden aan doping. Ullrich, inmiddels gestopt, kreeg een schorsing van 2 jaar wegens zijn betrokkenheid bij de dopingzaak Operacion Puerto. Al zijn resultaten vanaf mei 2005 worden ongeldig verklaard, maakte het CAS donderdag bekend.

Ullrich raakt daardoor onder meer zijn derde plaats in de Ronde van Frankrijk van 2005 kwijt. Volgens het CAS staat vast dat Ullrich ten minste vanaf 1 mei 2005 banden onderhield met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes en zich van bloeddoping heeft bediend. De internationale wielrenunie UCI had gevraagd de inmiddels 38-jarige oud-renner voor het leven te verbannen uit de wielersport, maar daarmee ging het tribunaal niet akkoord. Het CAS oordeelde dat de winnaar van de Tour van 1997 geen recidivist is.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 22 augustus 2011 en geldt voor alle activiteiten binnen het wielrennen. Behalve zijn derde plaats in de Tour van 2005 (waarin de Spanjaard Francisco Mancebo als vierde eindigde) raakt Ullrich ook zijn eindzege in de Ronde van Zwitserland van 2006 kwijt. De Spanjaard Koldo Gil sloot die ronde af als tweede.

Volgens het CAS is uit het door de UCI geleverde materiaal op te maken dat Ullrich nauwe contacten onderhield met Fuentes. De Duitser heeft meer dan 80.000 euro overgemaakt aan de Spaanse arts. Het DNA-profiel van Ullrich kwam daarbij overeen met bij Fuentes opgeslagen bloed. Het CAS toonde zich bovendien verbaasd dat Ullrich nooit bezwaren heeft gemaakt tegen de bewijsvoering of andere aspecten van de zaak.

Ullrich woont al jaren in Zwitserland en reed een aantal jaren van zijn loopbaan op een licentie van dat land. Hij verklaarde eerder de uitspraak niet te vrezen, maar het te beschouwen als een definitieve streep onder zijn loopbaan. De Zwitserse wielerbond had de zaak al in 2010 geseponeerd, mede omdat hij in 2006 weer uit die bond was gestapt. Daartegen tekende de UCI beroep aan bij het CAS.

Ullrichs manager Falk Nier liet weten pas donderdagavond of vrijdagochtend te reageren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012