Bradley Wiggins wint Ronde van Frankrijk (3)

22 juli 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

PARIJS (ANP) - De Britse wielrenner Bradley Wiggins heeft de 99e Ronde van Frankrijk gewonnen. De 32-jarige kopman van Team Sky werd daarmee de eerste Brit die zegeviert in de belangrijkste wielerronde ter wereld. ,,De missie is volbracht'', zei 'Wiggo' met een brede grijns voordat hij op de Champs-Élysées werd gehuldigd. ,,Het waren 3 magische weken.''

Wiggins nam de gele trui na de zevende etappe over van de Zwitser Fabian Cancellara en stond de leiding daarna niet meer af. De voormalige baanwielrenner won de twee lange tijdritten in de Tour en kwam in het hooggebergte niet in de problemen, mede dankzij zijn ijzersterke ploeg. De Brit heeft in het eindklassement 3 minuten en 21 seconden voorsprong op zijn land- en ploeggenoot Christopher Froome. De Italiaan Vincenzo Nibali eindigde als derde op 6.19. Laurens ten Dam was op de 28e plaats, op 1.05.39 van Wiggins, de beste Nederlander.

Peter Sagan uit Slowakije schreef op overtuigende wijze het puntenklassement op zijn naam, de Fransman Thomas Voeckler mag zich als winnaar van de bolletjestrui de 'bergkoning' van deze Tour noemen. De Amerikaan Tejay Van Garderen veroverde als beste jongere de witte trui. RadioShack-Nissan-Trek, dat zijn Luxemburgse kopman Frank Schleck kwijtraakte vanwege een positieve dopingtest, won het ploegenklassement. De Deen Chris Anker Sörensen werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van deze Ronde van Frankrijk.

Wiggins volgt op de erelijst van de Tour de Australiër Cadel Evans op. De Brit maakte eerder carrière op de baan, waarop hij in 2004 en 2008 olympische titels veroverde. Wiggins ging zich de laatste jaren volledig toeleggen op de weg. In 2009 eindigde hij als vierde in de Tour, maar de afgelopen 2 jaar kon hij zich niet mengen in de strijd om het geel. Dit jaar staat echter geen maat op de Brit. Hij schreef in het voorjaar Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné op zijn naam en dat maakte hem de grote favoriet voor de Tour. Wiggins maakte dat in Frankrijk volledig waar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012