Argos mist toekomstvisie in dopingaanpak (3)

14 januari 2013

UCI WORLD TOUR

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

NIEUWEGEIN (ANP) - De ploegleiding van Argos-Shimano mist toekomstvisie in het plan van aanpak dat de Nederlandse wielrenunie KNWU heeft opgesteld met de nationale profploegen. Dat zei manager Iwan Spekenbrink maandag na publicatie van het gezamenlijke plan van aanpak, dat volgens hem te veel gericht is op het verleden.

,,Wij hadden graag meer focus op de toekomst gehad. Hoe kunnen we voorkomen wat in het verleden is gebeurd?'', aldus Spekenbrink, wiens ploeg dit jaar voor het eerst een UCI World Tour-status heeft. ,,We willen het verschil maken voor deze en de volgende generatie renners, jongens als Tom Veelers, Albert Timmer en Tom Stamsnijder.''

Argos-Shimano is daarom maandag ook niet aanwezig bij de toelichting die de KNWU samen met de Dopingautoriteit en de ploegen Blanco Pro Cycling en Vacansoleil-DCM in Nieuwegein geeft op het plan van aanpak. ,,Blijkbaar was er geen tijd om onze aanbevelingen op te nemen in dit plan'', aldus Spekenbrink. Hij legt zijn werknemers wel de vragenlijst voor die naar waarheid moet worden ingevuld, de zogenoemde verklaring van gedrag.

De KNWU heeft samen met de Nederlandse profploegen afgesproken dat wielrenners die bekennen voor 1 januari 2008 verboden middelen te hebben gebruikt, er met een lichte straf van afkomen. Alle werknemers van Blanco Pro Cycling, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano die voor 1 april onthullen dat ze vóór 2008 in de fout zijn gegaan, worden 'slechts' voor een half jaar geschorst en krijgen 3 maanden geen salaris. Zij kunnen wel hun baan behouden. Wielrenners die zich na 1 januari 2008 schuldig hebben gemaakt aan doping, worden per direct ontslagen. Doel van dit plan van aanpak is om de wielersport weer een geloofwaardig en eerlijk imago te geven.

De Dopingautoriteit wil een schikking treffen met renners en andere personeelsleden die bereid zijn volledige openheid te geven over eventuele dopingovertredingen uit het verleden. Een deel van de sanctie wordt in dat geval opgeschort.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013