Topsprinters betrapt op doping

14 juli 2013

S a m e n v a t t i n g

RIJSWIJK (ANP) - Een maand voor het wereldkampioenschap in Moskou is de atletiekwereld opgeschrikt door diverse dopinggevallen. Zondag werd bekend dat sprintkanonnen Tyson Gay, Asafa Powell en Nesta Carter zijn betrapt. Zij zijn respectievelijk de nummers 2, 4 en 5 op de eeuwige ranglijst van de 100 meter. Ook de Jamaicaanse Sherone Simpson, in 2004 olympisch kampioene op de 4x100 meter, werd gepakt.

De Amerikaan Gay werd in mei ontmaskerd bij een test buiten de competitie om. Het is nog niet duidelijk om welk middel het gaat. Vrijdag bracht het Amerikaanse anti-dopingbureau hem op de hoogte van de positieve controle, waarna Gay een contra-expertise aanvroeg.

De Amerikaan verblijft op dit moment op uitnodiging van zijn sponsor in Amsterdam, waar hij zich voorbereidde op het WK. Hij bracht het nieuws over de positieve controle zelf naar buiten. ,,Het gaat hierbij niet om sabotage. Ik heb mijn vertrouwen aan iemand gegeven en ben in de steek gelaten. Ik heb een fout gemaakt en trek me terug voor het WK'', zei Gay.

De Amerikaan is al jarenlang een van de belangrijkste uitdagers van wereldrecordhouder Usain Bolt. Dit seizoen liep hij met 9,75 seconden de beste tijd op het koningsnummer. In 2007 werd hij in Osaka wereldkampioen op de 100, 200 en 4x100 meter.

Kort na de mededeling van Gay werd ook bekend dat vijf Jamaicaanse atleten zijn betrapt op doping, onder wie in ieder geval Powell en Simpson. Diverse buitenlandse media melden ook de naam van Carter. De positieve testen werden onlangs afgenomen tijdens de nationale kampioenschappen, die tevens dienden als kwalificatiewedstrijd voor het WK. De andere twee namen zijn nog niet bekend.

Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter, hij liep in 2007 naar 9,74. ,,Het stimulerende middel oxilofrine is aangetroffen in een staal die ik in juni tijdens de 'trials' heb ingeleverd'', aldus Powell. ,,Ik ben geen valsspeler, ik heb in mijn gehele carrière nooit geprobeerd tot betere prestaties te komen met hulp van stimulerende middelen'', voegde hij eraan toe.

Carter en Simpson waren voorheen vooral succesvol op de olympische 4x100 meter. Simpson won in 2004 goud in Athene en vorig jaar zilver in Londen. Carter won goud in 2008 en 2012. Zaterdag liep hij nog een razendsnelle 100 meter in Madrid: 9,87.

De Jamaicaanse atletiek kwam vorige maand ook al in opspraak toen drievoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown werd betrapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013