Australië slaagt niet in missie tegen Peru

26 juni 2018

SOTSJI (ANP) - Australië is het niet gelukt om zich te plaatsen voor de achtste finales op het WK in Rusland. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk moest daarvoor van Peru winnen om nog een kans te hebben. De Australiërs slaagden echter niet in hun missie en verloren zelfs met 2-0. Doelpuntenmakers waren André Carrillo in de eerste helft en Paolo Guerrero in de tweede.

Feyenoorder Renato Tapia speelde ruim een uur mee met Peru.

Van Marwijk en zijn assistenten Mark van Bommel en Jürgen Dirkx keken tijdens de wedstrijd met een schuin oog naar het resultaat in Moskou waar Frankrijk Denemarken moest verslaan om Australië een kans te geven op de volgende ronde ten koste van de Denen. ,,Ik denk dat het gaat lukken. De Fransen hebben ook hun trots", had de trainer, die in 2010 met Oranje de finale haalde, vooraf nog goede hoop.

Eerst moesten de 'Socceroos' dan wel winnen van Peru, dat nog wachtte op zijn eerste doelpunt op dit WK. Die taak werd een stuk lastiger na 17 minuten toen Carrillo een vallende bal in een keer stijlvol in de verre hoek schoot. Australië bepaalde daarna het spel, had de bal en trok vol ten aanval tegen de naar achteren leunende Peruanen. De kansen waren echter niet besteed aan Tom Rogic, Mathew Leckie en Trent Sainsbury (oud-PEC Zwolle).

In de tweede helft ging Australië door met aanvallen maar kreeg al binnen 5 minuten een volgende domper te verwerken. De vlak voor het WK van dopinggebruik vrijgesproken Guerrero vergrootte de Peruaanse voorsprong. Met de moed der wanhoop gingen de Australiërs op zoek naar de aansluitingstreffer. Van Marwijk bracht nog de 38-jarige spits Tim Cahill. Maar het mocht niet baten.

Nu Australië is uitgeschakeld, is het de bedoeling dat Van Bommel woensdag de eerste training leidt bij PSV. Bij de Eindhovenaren werd hij onlangs aangesteld als opvolger van de naar Fenerbahçe vertrokken trainer Phillip Cocu. Ook Dirkx zal als assistent van Van Bommel op de Herdgang zijn.