Wetenschappelijk onderzoek naar doping attitudes onder talentsporters

Vanuit de Dopingautoriteit en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben we een onderzoek opgezet. We willen weten hoe talentvolle jonge sporters zoals jij over doping en ander middelengebruik denken. Welke rol speelt het in jouw sport? En in jouw leven?

Met het onderzoek gaan we echt op zoek naar situaties waarin het verleidelijk kan zijn om doping te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je lang moet herstellen van een blessure. Of wanneer de druk om te presteren heel erg hoog wordt... Welke keuzes zou je dan maken? Daar gaat dit onderzoek over.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek is om talentvolle jonge topsporters hun eigen mening te laten vormen over een eerlijke sport. En hen te helpen daar sterk in te staan.

Kan ik meedoen?

Als je tussen de 12 en 21 jaar bent en een topsportstatus of talentstatus hebt, kan je meedoen!

Kost me dat veel tijd?

Als talentvolle (top)sporter ben je natuurlijk ontzettend druk en heb je weinig tijd over. Daarom hebben we het onderzoek zo kort mogelijk gemaakt. In totaal vragen we je 4x (met steeds ongeveer een week ertussen) om een aantal vragen te beantwoorden en opdrachten te maken. De eerste en de laatste sessie duren 45 minuten. De tweede en derde sessie duren 20 minuten.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Waar jij wil. Het is namelijk een online onderzoek. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De Radboud Universiteit verzamelt alle gegevens anoniem. Dit doen we door je onderzoeksgegevens los te koppelen van je naam (je naam wordt vervangen door een nummer). Aan het eind van het onderzoek worden de onderzoeksgegevens van alle deelnemers samengevoegd en anoniem gerapporteerd.

Natuurlijk zal de Radboud Universiteit jouw onderzoeksgegevens vertrouwelijk behandelen. We zullen gevoelige gegevens dus nooit doorspelen aan de Dopingautoriteit of andere partijen.

Wat krijg ik ervoor terug?

Door mee te doen aan het onderzoek help je mee aan een eerlijke sport. Ook ontvang je na afloop van het onderzoek een uitnodiging voor een gratis evenement. Op dat evenement zullen verschillende (Olympische) sporters en coaches interessante workshops geven. Ze delen hun tips&tricks speciaal met jou. Zodat je een nog betere topsporter wordt!

Hoe kan ik mee doen?

Als je mee wilt doen aan het onderzoek kun je dit aangeven in een mail naar onderzoek@dopingautoriteit.nl. Als je een uitnodiging voor het onderzoek via je school hebt ontvangen, dan kun je je opgeven via de link in de brief.