Ouders

Wat is het prachtig als uw zoon of dochter zoveel plezier heeft in sport en er ook nog goed in is. Zo goed zelfs, dat hij of zij al op jonge leeftijd meedoet aan nationale kampioenschappen, geselecteerd is voor Jong Oranje of zelfs deelneemt aan internationale wedstrijden.

Bij topsport komt veel kijken: veel trainen, een gezond leefpatroon, verantwoord eten, voldoende rust etc. Sporters zijn hier in eerste instantie natuurlijk zelf verantwoordelijk voor. En dat geldt ook voor het opvolgen van dopingregels en procedures. Ouders spelen een belangrijke rol voor jonge (aankomende) topsporters. Daarom is het ook voor u belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de essentiële dopingregels en procedures.

Zo moet een (aankomende) topsporter bij het gebruik van een medicijn altijd checken of het op de dopinglijst staat. Ook als het medicijn door een arts is voorgeschreven. Daarnaast kunnen voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen zonder dat die stoffen op het etiket staan vermeld. Dopingcontroles zijn ook onderdeel van het leven als topsporter en er komt een moment dat de sporter daarmee te maken krijgt. Wel zo handig als je je rechten en plichten kent. Een veel gehoorde opmerking van jonge sporters is: ’Ik gebruik geen doping, dus ik heb daar niet zoveel mee te maken’. Maar is uw zoon of dochter wel voldoende op de hoogte van de regels en procedures? Een sporter kan namelijk eerder geconfronteerd worden met een ‘dopingongeval’ dan u denkt…

Speciaal voor ouders hebben we een e-learningmodule ontwikkeld waarin wordt uitgelegd wat de dopingregels, procedures en risico's zijn. Daarnaast bevat de e-learningmodule tips om schone sport te stimuleren. 

E-learning voor ouders

Algemeen

 • U als ouder speelt een zeer belangrijke rol voor uw talentvolle kind. U informeert en ondersteunt uw zoon of dochter op alle vlakken. Zorg dat u daarom zelf goed op de hoogte bent van de belangrijkste dopingregels en stimuleer uw kind daar ook zelf goed op te letten. Veel informatie is te vinden op de Dopingautoriteit website. Daarnaast is de Dopingwaaier App een must om bij de hand te houden. 
 • Benadruk steeds de waarde van gezond sporten en stimuleer een gezonde leefstijl bij uw kind: verstandig trainen, gezonde voeding, op tijd rust nemen, niet roken en geen drugs.
 • Besef dat u een voorbeeldfunctie heeft en draag actief de fair play-gedachte uit. Toon respect voor uzelf, uw kind, andere sporters en sportbegeleiders.
 • Keur openlijk het gebruik van doping af en waardeer juist positieve eigenschappen van topsporters, zoals toewijding, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, het overwinnen van tegenslagen en verantwoordelijkheid.

Medicijnen

 • Controleer altijd alle medicijnen of ze wel toegestaan zijn voordat uw kind ze gebruikt. Dit geldt zowel voor medicijnen die door een arts worden voorgeschreven als die zonder recept verkrijgbaar zijn. U kunt dat het best doen met de Dopingwaaier App, kijk bij Geneesmiddel controleren
 • Stimuleer dat uw kind ook steeds zelf zijn of haar medicijnen checkt.
 • Voor medicijnen die op de dopinglijst staan moet dispensatie (toestemming) worden aangevraagd. Meer informatie is hier te vinden: www.dopingautoriteit.nl/GDS.
 • Houd de trainer-coach/medische begeleider van uw kind op de hoogte bij wijzigingen in het medicatiegebruik.

Voedingssupplementen

 • Voedingssupplementen kunnen doping bevatten. Dit kan leiden tot een positieve dopingtest.
 • Wees daarom terughoudend met het gebruik van voedingssupplementen.
 • Vraag eerst deskundig (voedings)advies, bijv. aan een sportdiëtist of sportarts.
 • Indien voedingssupplementen noodzakelijk zijn, kies er dan een van de NZVT-lijst. Dit zijn speciaal op doping gecontroleerde supplementen. De lijst is te vinden op: www.dopingautoriteit.nl/NZVT en in de Dopingwaaier App (zie: NZVT Voedingssupplementen). 

Dopingcontrole

 • Informeer uzelf over de rechten en plichten bij de dopingcontrole. Voorlichtingsvideo's en meer informatie is hier te vinden.
 • Zorg ervoor dat er altijd een begeleider meegaat bij een dopingcontrole van uw zoon of dochter, of ga anders zelf mee als begeleider.

Drugs

 • Er staan diverse drugs op de dopinglijst, zoals cannabis, xtc en cocaïne. Deze drugs zijn buiten wedstrijdverband niet verboden, maar kunnen soms, omdat ze nog lang opspoorbaar zijn, ook binnen wedstrijdverband gevonden worden. Bespreek dit risico met uw kind.
 • Uit uw bezorgdheid als u denkt dat uw kind experimenteert met drugs.
 • Ondersteun uw zoon of dochter in een afwijzende houding ten aanzien van drugs.