Gay mist WK, Clay moet afwachten (2)

25 juni 2011

WK ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

EUGENE (ANP) - Het komt dit jaar tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Daegu niet tot een duel tussen wereldrecordhouder Usain Bolt en de Amerikaan Tyson Gay op de 100 meter. Gay, de snelste man van dit jaar met 9,79 seconden, moest vrijdag (lokale tijd) tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene opgeven met een heupblessure. Hij liep daardoor kwalificatie voor de 100 meter op de WK mis.

De 28-jarige Gay had al langere tijd last van zijn heup, maar wilde het in Eugene toch proberen. De voormalig wereldkampioen trok zich vlak voor de halve finales echter terug. Hij liet ook de 200 meter schieten en maakt alleen nog kans op een plek in het estafetteteam op de 4x100 meter. Walter Dix won het kortste sprintnummer in 9,94 voor Justin Gatlin (9,95) en Michael Rodgers (9,99). Zij plaatsten zich daarmee voor de WK.

Voormalig olympisch kampioen Gatlin is op de weg terug na een dopingschorsing van vier jaar. De 29-jarige Amerikaan huilde tranen van vreugde toen hij over de finish kwam. ,,De afgelopen vier jaar zat ik vol met frustratie, verdriet, emotie en boosheid. Voor de finishlijn kwam dat er allemaal uit'', aldus Gatlin.

Bryan Clay, de olympisch kampioen op de tienkamp, vreest ook de WK te moeten missen. De Amerikaan raakte vrijdag geblesseerd toen hij over een horde struikelde, maar heeft nog een formele kans zich voor het mondiale toernooi te kwalificeren. Clay miste twee jaar geleden de WK in Berlijn door een hamstringblessure. Regerend wereldkampioen Trey Hardee gebruikte de 'trials' in Eugene als trainingswedstrijd. Hardee is als titelverdediger al zeker van een startbewijs voor de WK, die van 27 augustus tot en met 4 september in Zuid-Korea worden gehouden.