Mexico ondanks alles weer de beste

26 juni 2011

BUITENLANDS VOETBAL

PASADENA (ANP) - Op Mexico stond ook tijdens de elfde editie van het toernooi om de Gold Cup geen maat. De ploeg van bondscoach José de la Torre werd vroeg in het toernooi opgeschrikt door een 'dopingaffaire' waarbij vijf Mexicanen betrokken waren, maar dat haalde de overgebleven spelers niet uit balans. In de finale in het volgepakte Rose Bowl-stadion tegen de Verenigde Staten knokte 'El Tri' zich terug van een 2-0-achterstand en veroverde uiteindelijk zijn zesde Gold Cup.

,,Alles ligt achter ons, we hebben ons niet laten afleiden door al die randzaken'', aldus De la Torre na de gewonnen finale (4-2). ,,Winnen geeft het beste gevoel en zorgt voor enorm veel genoegdoening.'' Het toernooi in de VS werd aanvankelijk overschaduwd door de Mexicaanse dopingzaak. Vijf spelers, onder wie PSV'er Francisco Rodriguez, bleken positief te hebben getest op de verboden stof clenbuterol. Zij werden daardoor aan de vooravond van de tweede groepswedstrijd uit de selectie gezet.

Hoewel al snel duidelijk was dat de positieve tests zeer waarschijnlijk voortkwamen uit het eten van vervuild vlees, wierp de affaire wel een sluier over het sterke optreden van Mexico. Onder aanvoering van spits Javier 'Chicharito' Hernandez van Manchester United rolde Mexico de ene na de andere tegenstander op. De ploeg van De la Torre maakte liefst 14 doelpunten in drie groepsduels.

In de finale, met ruim 93.000 voornamelijk Mexicaanse fans op de tribune, ging het echter niet zo makkelijk voor de titelverdediger. De Amerikanen waren uit op revanche voor de smadelijke 5-0-nederlaag in de eindstrijd van twee jaar geleden en stonden halverwege de eerste helft al met 2-0 voor, door doelpunten van Michael Bradley en Landon Donovan. Mexico toonde echter karakter en veerkracht. Bij rust was de stand al weer gelijk, door Pablo Barrera en Andres Guardado.

De ploeg uit Midden-Amerika trok de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe. Barrera bracht Mexico kort na rust op voorsprong, waarna Giovani dos Santos het karwei afmaakte. ,,Dit was een frustrerende avond'', bromde de Amerikaanse aanvoerder Carlos Bocanegra. ,,Verdedigend waren we niet goed genoeg.'' Hernandez, met zeven doelpunten topscorer van de Gold Cup, werd gekozen tot speler van het toernooi.