Van Gelder moet weer toekijken bij Spelen

15 oktober 2011

WK TURNEN

PEKING (ANP) - Het was niet eens een keuze. Yuri van Gelder had zaterdag op de WK turnen in Tokio zijn moeilijkste afsprong nodig om een medaille te winnen en daarmee deelname aan de Spelen af te dwingen. Na enige aarzeling in de ringen ging hij voor alles of niets. Geland op zijn billen besefte Van Gelder, uiteindelijk vijfde, dat hij volgend jaar in Londen opnieuw toeschouwer is.

Dat is een hard gelag. In Peking zat hij ruim 3 jaar geleden als toeschouwer de olympische ringenfinale niet eens uit. Geëmotioneerd verliet Van Gelder destijds voortijdig de hal in de wetenschap dat hij vrijwel zeker eremetaal had gemist. ,,Ik baal er gruwelijk van’’, vertelde hij, nog enigszins in shock, zaterdag in de catacomben van het Tokyo Metropolitan Gymnasium. ,,Alles klopte in de voorbereiding, het is zonde.’’

Vier jaar geleden was de keiharde eis voor deelname aan de Spelen een WK-titel. De Chinees Chen Yibing, zaterdag opnieuw winnaar, weerhield Van Gelder van goud, maar in Stuttgart was er ook de wetenschap dat de Brabander zijn beste prestatie ooit had geleverd. ,,De teleurstelling is nu veel groter, toen deed Yuri alles goed’’, keek zijn coach Bram van Bokhoven terug.

De regels werden verruimd - een medaille was bij dit WK goed voor olympische deelname - maar voor Van Gelder volgde een dag voor het begin van de WK de grootste meevaller. Na een schorsing van een jaar wegens cocaïnegebruik was de turner niet welkom op de Spelen omdat het IOC dopingzondaars niet meteen weer toeliet. Die regel werd door sporttribunaal CAS als onrechtmatig beoordeeld. ,,De Spelen komen nu wel heel dichtbij’’, zag Van Gelder de buitenkans.

Vrijdagavond had hij met Van Bokhoven het strijdplan bepaald. Alles of niets, luidde het motto. Hij zou gaan voor de dubbelsalto gehoekt voorover, de moeilijke afsprong die hem 0,3 extra in uitgangswaarde zou opleveren. De optredens van Chen (15,800) en de Braziliaan Nabarrete (15,600) voor hem bevestigden die keuze. Van Gelder werd de ringen ingehangen, turnde een sterke oefening, maar hing plots als versteend in handstand. ,,Ik moet een ‘zwiepertje’ meekrijgen voor die afsprong, maar ik hing helemaal stil.’’

Hij had geen keuze. Alles of niets werd niets. Van Gelder belandde op zijn billen - een vol punt aftrek - stond op en groette met doffe ogen de jury. Zijn olympische droom was na 10 dagen al weer een illusie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011