Crosstitels voor Herzog en Choukoud

27 november 2011

NK CROSS

TILBURG (ANP) - Khalid Choukoud bekroonde zondag een topjaar met zijn vijfde nationale titel in 2011, Adrienne Herzog kon een succes goed gebruiken na een lastig seizoen. De twee atleten veroverden tijdens de Warandeloop in Tilburg de nationale crosstitels. Herzog onderstreepte haar middag met ook de zege in de internationale wedstrijd. Choukoud moest alleen Vitali Sjafar uit Oekraïne voor zich dulden. Met vijf vingers in de lucht liet hij merken dat 2011 voor hem niet beter kon. Beiden zijn in december de speerpunten in de Nederlandse ploeg voor de Europese titelstrijd in Slovenië.

Choukoud maakte in 2011 indruk op alle disciplines. Op de baan was hij de beste op de 10.000 meter, op de weg op de 10.000 meter en de halve marathon en in het veld zelfs twee keer kampioen. De voorgaande titelstrijd werd in maart in Hellendoorn afgewerkt. ,,Doel bereikt'', zei hij over zijn imposante atletiekjaar. Choukoud was 3 weken op trainingskamp geweest in zijn geboorteland Marokko. Hij moest gedurende de race nog wel Guus Janssen terughalen. Die was meegegaan in het tempo van de winnende Sjafar. Dat lukte niet, waardoor Choukoud voor het tweede jaar op rij op de tweede plaats in de Warandeloop eindigde.

Het jonge crosstalent Jesper van der Wielen veroverde zilver op de NK. Voormalig kampioen Abdi Nageeyte liep naar brons. Van der Wielen had een week eerder vergeefs bij de Zevenheuvelenloop geprobeerd het nationaal record op de 15 kilometer te verbeteren. Hij miste zondag de kracht om het Choukoud moeilijk te maken.

Bij de vrouwen was Adrienne Herzog ongenaakbaar. Herzog, al eerder crosskampioene, kende een moeilijk jaar. Haar naam dook vorig jaar op in een Spaanse dopingzaak rond trainer Manuel Pascua. Herzog trainde in Madrid bij de Spanjaard en moest zich tegen allerlei verdenkingen verdedigen. Bij de EK cross een jaar geleden in Albufeira stapte ze uit, gesloopt door de affaire. Zondag in Tilburg had ze eigenlijk geen concurrentie, al maakte de wind het zwaar. Ruth van der Meijden veroverde bij de NK zilver, maar moest op Herzog wel anderhalve minuut toegeven. ,,Ik had goed getraind en weet dat ik het dan kan'', zei Herzog na haar zege. Ze loste Miranda Boonstra als kampioene af.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011