Injecties

WADA verbiedt intraveneuze infusies en/of injecties van meer dan 100 ml binnen een periode van 12 uur, tenzij ze legitiem worden gegeven bij chirurgische ingrepen, ziekenhuisbehandelingen of klinische onderzoeken. Daarnaast gelden er soms aanvullende voorwaarden voor het gebruik van specifieke geneesmiddelen. Bijvoorbeeld voor glucocorticoïden. Check geneesmiddelen dan ook altijd voorafgaand aan het gebruik via de Dopingwaaier App. Ook zijn er regels ten aanzien van het doneren van bloed en bloedcomponenten. 

Binnen een aantal sporten geldt daarnaast als aanvulling op WADA's regels de No Needle Policy.

Bloeddonaties

De bekendste soort bloeddonatie, het doneren van volbloed, is toegestaan. Er worden dan geen geneesmiddelen of andere werkzame stoffen toegediend aan het lichaam. Andere vormen van bloeddonatie – waarbij er doorgaans bloedcomponenten weer terug de bloedstroom ingaan – zijn wel verboden. Een uitzondering hierop is het doneren van bloedplasma of bloedplasmacomponenten bij een geregistreerd afnamecentrum via plasmaferese.

No Needle Policy

In 2011 introduceerden de internationale roei-, gymnastiek- en wielrenfederatie (World Rowing, FIG en UCI) een No Needle Policy. In 2012 kwam daar het International Olympisch Comité (IOC) bij en in 2020 de internationale sambofederatie (FIAS). Deze maatregel verbiedt toediening van injecties zonder sterke medische onderbouwing en is een toevoeging op het al geldende antidopingbeleid. Het staat elke sportfederatie vrij om het antidopingreglement aan te vullen met overige reglementen, zoals een No Needle Policy.

Geen dopingregel

De No Needle Policy is strikt gezien dus geen antidopingregel. Echter, het kan er ook onmogelijk helemaal los van worden gezien. Het is namelijk bekend dat naaldgebruik een opstap kan zijn naar dopinggebruik. Bovendien schaadt veelvuldig gebruik van injecties de uitstraling van de sport. De No Needle Policy zou dit veelvuldige gebruik dan ook tegen moeten gaan.

Zijn injecties dan helemaal verboden? Nee, maar er is meestal wel een sterke medische onderbouwing voor nodig. Aanvullend kan er ook een wedstrijdverbod worden opgelegd. Hierdoor wordt mogelijke wedstrijdvervalsing als gevolg van naaldgebruik uitgesloten. Bovendien kan de sporter zich in deze periode - in alle rust - richten op herstel van de gezondheid.

Documenten 

Bij de organisaties met een No Needle Policy kunnen de naamgeving, doelgroep en exacte regels verschillen.

  • International Gymnastics Federation (FIG)

Document: Medical Organisation of the FIG Competitions
Artikel: 9.2 Injections (Needle Policy)

  • International Olympic Committee (IOC)

Document: IOC Needle Policy (Bejing 2022)

  • World Rowing

Document: World Rowing Rule Book (2023)

Hoofdstuk: Part II – Rowers and Coxswains
Sectie: Bye-Laws to Rule 14 – Safety and Health of Rowers
Paragraaf: 4. Injections (No-Needle Policy)

  • International Cycling Union (UCI)

Document: UCI Cycling Regulations – Part 13 Medical Rules
Hoofdstuk: III. Protection and promotion of the rider’s health
Paragraaf: 4. Ban on injections

  • International Sambo Federation (FIAS)

Document: FIAS Needle Policy and Rules

Laatst gecontroleerd op geldigheid: 4 oktober 2023.