International Conference on the Implementation of the revised World Anti-Doping Code

17 januari 2020

Van 15 t/m 17 januari 2020 organiseerde de Nederlandse Dopingautoriteit de tweede editie van de International Conference on the Implementation of the revised World Anti-Doping Code, kortweg ICIC2020.

Aanleiding voor de organisatie van deze conferentie was de herziening van de World Anti-Doping Code waartoe in november 2019 besloten werd. Na een reeks consultaties die alles bij elkaar bijna twee jaar duurden werd in november 2019 tijdens de World Conference in Katowice (Polen) een groot aantal wijzigingen in de Code doorgevoerd, en werden twee nieuwe internationale standaarden vastgesteld. De wijzigingen worden van kracht op 1 januari 2021.

Omdat het complexe en omvangrijke regelgeving betreft, stelt de herziening van de regelgeving antidopingorganisaties voor allerlei praktische vragen. ICIC2020 was bedoeld om antwoorden te zoeken bij die vragen. Daartoe kwamen ruim 160 anti-doping professionals en betrokken topsporters uit zo’n 40 landen bijeen in kasteel Vaalsbroek in Vaals.

In 10 plenaire sessies en 21 parallelsessies werd gediscussieerd over allerlei implementatievraagstukken. Diverse onderwerpen, variërend van de nieuwe eisen die gelden voor educatieprogramma’s tot de nieuwe eisen die gelden voor het trainen en beoordelen van dopingcontroleurs passeerden de revue.

Ook de voorzitter van NOC*NSF, Anneke van Zanen, en de Nederlandse minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, bezochten ICIC2020. De minister sloot de eerste dag van de conferentie af, en vroeg in zijn speech aandacht voor de grote verantwoordelijkheid die antidopingorganisaties dragen, en voor de grote consequenties die ons werk voor sporters kan hebben.

Verdere informatie over ICIC2020 is te vinden op de website: https://www.icic2020.nl

International Conference on the Implementation of the revised World Anti-Doping Code