In memoriam Piet van der Kruk

8 juni 2020

Met droefenis heeft de Dopingautoriteit kennis genomen van het overlijden van Piet van der Kruk. Van der Kruk was in de periode 1998 tot eind 2001 directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), een van de voorgangers van de Dopingautoriteit.

In die voor de organisatie roerige periode heeft Van der Kruk de organisatie verder ontwikkeld en stabiliteit gegeven. Vooral de afbakening van de taken van het NeCeDo, en de focus op binnenlands beleid, zowel in de topsport als ook in de breedtesport, kunnen op zijn conto worden geschreven. Zijn ervaring als actief sportman en zijn contacten binnen zowel de overheid als binnen NOC*NSF, maakten hem zeer geschikt voor deze functie.

In een eerder stadium was Van der Kruk ook al betrokken bij het NeCeDo in zijn rol al voorzitter van de commissie Lijf, Sport en Middelen. Deze commissie ontwikkelde beleid rond de problematiek van het gebruik van dopingmiddelen in de in de breedtesport.

Piet van der Kruk was een sportman in hart en nieren. Na op hoog niveau te hebben gejudood en geworsteld was hij aan het eind van zijn actieve carrière deelnemer aan de Olympische Spelen in Mexico (1968) in het gewichtheffen. Na deze veelzijdige sportcarrière werd hij enthousiast sportbestuurder. Hij was jarenlang hoofd van de afdeling sport in de gemeente Delft, en hoofd van de sector sportaccommodaties van NOC*NSF. Naast deze werkzaamheden was hij zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de het gewichtheffen in Nederland en deed hij voor Eurosport verslag van gewichthefkampioenschappen.

Van der Kruk werd 78 jaar. Wij wensen familie en bekenden veel sterkte toe in deze tijd.

In memoriam Piet van der Kruk