10 jaar Doping.nl

30 november 2021

Deze maand viert de Dopingautoriteit dat 10 jaar geleden het eerste record werd aangemaakt in het Anti-Doping Knowledge Center (ADKC), www.doping.nl.

Het ADKC is opgericht door de Dopingautoriteit als Engelstalige databank ter ondersteuning van de internationale anti-doping gemeenschap. Hiervoor wordt informatie op het internet gezocht en verwerkt. Daarnaast wordt informatie beschikbaar gesteld door Nationale Anti-Doping Organisaties (NADO’s) en Internationale Sport Federaties (IF’s). Hierdoor is de afgelopen 10 jaar de publicatie van anti-doping informatie fors toegenomen. Verder is het ADKC verbeterd met uitgebreide zoekfuncties en -filters, categorieën en trefwoorden. Deze zijn gebaseerd op onderwerpen behandeld in dopinggerelateerde jurisprudentie, wetenschappelijke literatuur, de Wereld Anti-Doping Code (WADC) en bijbehorende Internationale Standaarden. Het heeft hiermee ook een historische functie.

Door de jaren heen is langzaam maar zeker ook het aantal gebruikers gegroeid, wat aantoont dat het ADKC bekend is geworden binnen de anti-doping gemeenschap en waarmee de noodzaak van de databank wordt onderschreven.

De eerste versie van het ADKC, vastgelegd in het Internet Archief in juni 2012, zag er destijds zo uit:

Eerste versie ADKC

De huidige website is beschikbaar via:

Doping.nl

Bij het 10-jarige bestaan bevat het ADKC bijna 7800 records met (anti-)doping jurisprudentie, wetenschappelijke literatuur en andere relevante documenten. Het vormt daarmee een unieke bron voor sporters, juristen, wetenschappers en anti-doping professionals.

10 jaar Doping.nl