Campagne 100% Dope Free verwelkomt 10.000e ondertekenaar

8 juli 2009

Tijdens de teamoverdracht voor de Nederlandse teams die naar het Europees Jeugd Olympisch Festival en de Koninkrijksspelen gaan, zal Trinko Keen, voorzitter van de NOC*NSF AtletenCommissie, de 10.000ste ondertekenaar van het 100% Dope Free – True Winner statement verwelkomen.

De campagne 100% Dope Free werd tijdens het NOS-NOC*NSF sportgala in december 2007 gelanceerd. Met de campagne willen de Dopingautoriteit en de NOC*NSF AtletenCommissie duidelijk maken dat nog steeds het overgrote deel van de sportprestaties dopingvrij geleverd wordt en dat verreweg de meeste sporters vóór een dopingvrije sport zijn. Sporters kunnen zich achter de campagne scharen door het tekenen van het 100% Dope Free - True Winner statement. Met het gouden armbandje dat ze daarmee ontvangen kunnen ze het statement bovendien zichtbaar uitdragen.

100% Dope Free- True Winner is onderdeel van de brede campagne 100% Dope Free, die onder andere bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten, outreach events, een nieuwsbrief en de website www.100procentdopefree.nl.

Epke Zonderland, Rutger Smith, Carl Verheijen en Femke Dekker zijn een aantal van de bekende sporters die de campagne als ambassadeur ondersteunen.

Juist nu, in een tijd van veel publiciteit voor dopingzaken, is het belangrijk dat sporters zich uitdrukkelijk uitspreken voor een schone sport. Daarmee laten ze zien dat ze niet alleen de verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen, maar ook voor het imago van een dopingvrije sport in het algemeen. Een doel dat sporters en anti-dopingorganisaties in wezen gezamenlijk nastreven.

De campagne blijkt een groot succes te zijn. Sinds de start tekenden vele duizenden sporters het statement. Dit deden ze tijdens de vele voorlichtingsbijeenkomsten en Outreach events die door de Dopingautoriteit werden georganiseerd, of via de website. Trinko Keen zal tijdens de teamoverdracht op Papendal op 8 juli het 10.000ste 100% Dope Free - True Winner armbandje overhandigen aan één van de deelnemers van het Europees Jeugd Olympisch Festival.