Honkballer Vince Rooi ambassadeur 100% Dope Free

7 juni 2012

Vince Rooi werd in 2011 wereldkampioen met het Nederlands honkbalteam. In dat jaar werd hij ook uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van de Nederlandse competitie. Door een anti-doping campagne met USA Sports kwam Vince in beeld bij 100% Dope Free. Met 21 jaar aan honkbalervaring weet hij precies waar hij over praat: "Ik vind dat dopinggebruik niet binnen de sport hoort. Heel zonde als sporters het gebruiken, want het haalt je hele image naar beneden.

Amerika

Op 16-jarige leeftijd ging Vince Rooi al naar Amerika. De Nederlander met Antilliaans-Surinaamse roots speelde acht jaar voor de Montreal Expos, Washington Nationals en Pittsburgh Pirates. In 717 Minor League webstrijden kwam hij tot 562 honkslagen (.235) en 48 homeruns. Hij sloeg 315 punten over de thuisplaat en scoorde zelf 281 keer. In 2003 werd Vince bovendien uitgenodigd voor de Florida State League All-Star Game. Zelf vertelt hij over deze periode:

"Mij is nog nooit doping aangeboden, niet direct in ieder geval. Er waren wel een paar sporters die het gebruikte waar ik mee speelde en die gaven wel wat hints. Maar ze zeiden niet direct, als je het wilt dan kan ik het voor je krijgen."

Verleiding 

Toch heeft hij nooit overwogen zelf doping te gaan gebruiken:

"Ik ben nooit in de verleiding gekomen om te gebruiken nee. Ik heb altijd tegen mezelf al gezegd vanaf het begin ik wil het gewoon op een nette manier doen en ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken aan het einde van mijn carriere." 


Vince Rooi is 100% Dope Free

Nederland

Sinds het naseizoen van 2006 is Vince weer actief in de Nederlandse competitie. Na twee kampioenschappen met Kinheim speelt hij nu voor L&D Amsterdam, waarmee hij afgelopen seizoen opnieuw de beste van Nederland is geworden. Bovendien werd hij uitgeroepen tot MVP uit de Nederlandse competitie en scoorde een slaggemiddelde van .381. Alleen Dirk van 't Klooster sloeg een hoger gemiddelde. Daarnaast werd hij in 2011 wereldkampioen met het Nederlands team in Panama. Prestaties van groot formaat, waar hij hard voor heeft moeten werken:

"Ik heb heel erg gewerkt aan mijn mentale kant. Dat was voor mij een zwak punt. En dan merk je, als je dat in honkbal niet doet, als je  mentaal niet sterk bent, dan ben je gewoon niet constant."

Ambassadeursschap

Met zijn staat van dienst binnen het honkbal en zijn werklust en sportiviteit, was er voor 100% Dope Free weinig twijfel om Vince Rooi in te lijven als ambassadeur. Hij weet wat het is om grootse prestaties neer te zetten zonder het gebruik van doping.

"Ik ben ambassadeur geworden van 100% Dope Free, want ik vind dat doping en topsport niet samengaan. En ik wil aan talenten laten zien dat het ook op een andere manier kan. En dat je dezelfde dingen kan bereiken en trots op jezelf kan zijn als je het zonder doping doet."

Zie ook: 

Honkballer Vince Rooi ambassadeur 100% Dope Free