Aangepaste Dopinglijst 2014 van kracht

1 september 2014

Een aantal maanden geleden besloot WADA om de edelgassen xenon en argon tussentijds expliciet op dopinglijst te plaatsen. Na een verplichte notificatieperiode van drie maanden is deze aangepaste 'Dopinglijst 2014' vandaag (1 september 2014) van kracht geworden.

Normaal gezien krijgt de dopinglijst één keer per jaar (1 januari) een update. Echter, door de geruchten tijdens de Olympische Spelen in Sotsji ontstond de aanleiding om de verboden status van xenon en argon extra te benadrukken in de dopinglijst.

Meer rode bloedlichaampjes

Xenon en argon vallen onder de hypoxia-inducible factor-activatoren (HIF-activatoren). Inhalatie van deze stoffen zou de aanmaak van epo in het lichaam bevorderen. Het doel hierbij is om het lichaam te stimuleren meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Meer achtergrondinformatie over de xenon en argon is te vinden op deze pagina.

Aangepaste Dopinglijst 2014

Het aangepaste deel van de Dopinglijst 2014 zal er als volgt uit zien:

(…)
S2. Peptide hormonen, groeifactoren en verwante stoffen
De volgende stoffen en andere stoffen met een vergelijkbare chemische structuur of vergelijkbare biologische werking zijn verboden:

1. Middelen die de erytropoëse stimuleren, zoals darbepoëtine (dEPO), erytropoëtine (EPO, epoëtine), hypoxia-inducible factor (HIF)-stabilisatoren en –activatoren (zoals argon, xenon), methoxypolyethyleenglycol–epoëtine beta (CERA), peginesatide (hematide).
(…)

De gehele aangepaste Dopinglijst 2014 kun je hier vinden.

Aangepaste Dopinglijst 2014 van kracht