Nieuwe ambassadeurs 100% Dope Free: Madelein Meppelink en Jetze Plat

27 oktober 2015

100% Dope Free verwelkomt maar liefst twee nieuwe ambassadeurs: beachvolleybalster Madelein Meppelink en handbiker/triatleet Jetze Plat. Met Madelein en Jetze staat het totale aantal ambassadeurs dat zich uitspreekt voor een schone sport nu op dertien.

Madelein Meppelink

Madelein vormt op dit moment, samen met haar partner Marleen van Iersel, het meest succesvolle Nederlandse vrouwenduo in het beachvolleybal. Samen werden ze onder andere al Europees Kampioen en wisten ze prijzen binnen te slepen tijdens diverse World Tour evenementen. Met als gevolg: een vijfde plaats op de wereldranglijst. Op dit moment werken ze toe naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Madelein twijfelt er niet over om ooit doping te gebruiken. Ze doet alles op eigen kracht en bewijst keer op keer dat je helemaal geen doping nodig hebt om prachtige prestaties neer te zetten. Mede dankzij haar achtergrond in de farmacie is ze bekend met de gevaren van doping en kent ze de risico’s van onbewust dopinggebruik. “Ik zorg zelf dat ik dopingvrij blijf door echt goed op te letten, want er zijn zoveel manieren waarop je per ongeluk doping binnen zou kunnen krijgen. Ik hoop dat ook uit te dragen naar andere sporters, dat ze zich ervan bewust worden dat je niet alles zomaar kunt nemen.”

Jetze Plat

De 24-jarige Jetze is sinds 2011 professioneel handbiker. Daarnaast kwam hij in 2013 per toeval in aanraking met de triathlonsport, waarin hij óók goed bleek te zijn. Het afgelopen jaar was Jetze bijzonder goed op dreef. Zo werd hij in het handbiken tweede op het wereldkampioenschap en won hij drie World Cups. Maar dat is nog niet alles, aangezien hij met de triathlon ook nog Europees kampioen werd, een World Cup won en een derde plaats veroverde op het WK. Hierdoor mag hij in 2016 waarschijnlijk in twee verschillende sporten deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio.

Daar gaat Jetze 100% voor goud. “Ik ben nu sinds 2011 op internationaal topniveau bezig. Veel mooie prijzen kunnen pakken, maar ook heel vaak de 2e, 3e of 4e plek, “net-niet” plekken noem ik het altijd maar. Natuurlijk is dat mentaal ongelooflijk lastig, omdat je dat extra stapje wilt maken en soms weet je niet zo goed hoe je dat moet doen. Maar er zijn zoveel verschillende manieren waarop je je prestatie nog kan verbeteren, en doping komt gelukkig niet voor in mijn gedachten om die kant op te gaan. Omdat je weet dat het valsspelen is.”

100% Dope Free

100% Dope Free is een programma van de Dopingautoriteit dat specifiek is gericht op de topsport. Het doel is het optimaliseren van het kennisniveau van (aankomende) topsporters en sportbegeleiders over doping, en daarnaast hun houding en gedrag ten aanzien van dopinggebruik gunstig te beïnvloeden.  

Nieuwe ambassadeurs 100% Dope Free: Madelein Meppelink en Jetze Plat