Dopingautoriteit waarschuwt voor supplementen met geranamine

19 augustus 2009

De afgelopen tijd zijn diverse internationale topsporters positief bevonden door het gebruik van voedingssupplementen met geranamine. Geranamine is een verboden stimulerend middel. Ook in Nederland zijn supplementen verkrijgbaar die geranamine bevatten. Het betreft vooral supplementen om af te slanken of om de vetverbranding te verhogen.

Wat is geranamine?
Geranamine is een stof waarvan men zegt dat het uit geraniumolie komt, maar die feitelijk synthetisch gemaakt wordt. Het extract bevat hoge concentraties methylhexanamine, ook bekend als methylhexaneamine, DMAA of dimethylamylamine. Geranamine zet de stofwisseling in een hogere versnelling, waardoor de gebruiker wat alerter zou worden en/of gewicht zou verliezen. Geranamine wordt vooral gebruikt als afslankmiddel en vetverbrander (fatburner). Er zijn overigens geen wetenschappelijke studies bekend die deze claims bewijzen. Ook kan het voorkomen in partypillen. Geranamine werkt minder sterk dan amfetamine of efedrine. 

Staat geranamine op de dopinglijst?
Ja, het wordt op de WADA-dopinglijst gerekend tot de specifieke stimulantia (S6b). Inmiddels is er internationaal een aantal sporters positief bevonden op geranamine.  

Wettelijke status van geranamine
Geranamine is in Amerika verkrijgbaar als supplement. In Nederland hebben de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog geen uitspraak gedaan of het als supplement of als medicijn moet worden beschouwd. In de tussentijd kan het ook in Nederland als supplement worden gekocht. Voor zover bekend gebeurt dit op dit moment alleen als geïmporteerd product. 

Waarschuwing aan sporters
De Dopingautoriteit waarschuwt vooral sporters die in aanmerking (kunnen) komen voor dopingcontroles dat zij geen supplementen moeten gebruiken die geranamine bevatten. Overigens is al langer bekend dat voedingssupplementen dopinggeduide stoffen kunnen bevatten zónder dat dit op het etiket staat. Om sporters meer zekerheid te bieden is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet. Een lijst van op doping gecontroleerde supplementen en meer informatie over NZVT is te vinden op: www.antidoping.nl/nzvt.