IOC ontstemd over verloop verkiezing voorzitter boksbond

20 mei 2022 18:17:33

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is bijzonder ontstemd over de procedure rond de verkiezing van de voorzitter van de internationale boksfederatie IBA. De Rus Oemar Kremlev werd onlangs in Istanbul herbenoemd. Dat gebeurde nadat de Nederlandse tegenkandidaat Boris van der Vorst om onduidelijke redenen te horen had gekregen dat hij niet mocht meedingen. "Dit is absoluut niet zoals het hoort", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Een definitief oordeelt velt het IOC nog niet, aangezien ook sporttribunaal CAS zich nog over de zaak buigt. "We wachten het oordeel van de rechters af en hopen op een snelle uitspraak", aldus Bach. "Maar dat we niet blij zijn met deze gang van zaken is duidelijk." De overkoepelende olympische instantie heeft al jaren problemen met de handelswijze van de boksbond, onder meer in opspraak wegens vermeende corruptie en mogelijke dubieuze dopingpraktijken. Bach: "Onze twijfels zijn alleen maar toegenomen."

Van der Vorst verklaarde eerder erop te vertrouwen dat het CAS hem in het gelijk stelt. Dat zou dan mogelijk tot gevolg hebben dat de verkiezing ongeldig wordt verklaard.

Het IOC is van plan boksen uit het olympisch programma te schrappen, als de IBA niet de noodzakelijke hervormingen doorvoert.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022