CAS oordeelt in januari 2024 in dopingzaak kunstrijdster Valieva

10 november 2023 20:17:28

LAUSANNE (ANP) - Het hof van sportarbitrage CAS doet eind januari 2024 uitspraak in de spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva. Het sporttribunaal in Lausanne heeft na een reeks zittingsdagen de verhoren afgerond en gaat zich nu beraden op een eindoordeel, aldus het CAS.

Het hoogste rechtsorgaan in de sport heeft de taak om een definitieve straf te bepalen voor Valieva, die vele maanden geleden op 15-jarige leeftijd ondanks een positieve dopingtest mocht doorgaan op de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing.

Valieva testte in december 2021 positief tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen in Beijing. In die wedstrijd maakte ze als eerste kunstrijdster een viervoudige sprong. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen.

De disciplinaire commissie van het Russische antidopingagentschap (Rusada) kwam maanden later tot een uitspraak in de dopingzaak. Valieva had een overtreding begaan waarvoor ze "geen schuld of nalatigheid" droeg en om die reden werd ze niet bestraft. Het mondiale antidopingbureau WADA en de internationale schaatsunie ISU vochten die uitspraak aan bij het CAS. WADA eist een schorsing van vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023