China zal 'nooit' dossier 23 positieve zwemmers delen met Amerika

28 juni 2024 00:05:41

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese antidopingautoriteiten zullen "nooit" instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

"Een dergelijk verzoek, zonder enige wettelijke basis, is in strijd met de wereldantidopingcode en de legitieme rechten en belangen van de atleten", aldus het Chinese antidopingbureau in een verklaring.

De 23 Chinese zwemmers testten in aanloop naar de Spelen van Tokio positief op trimetazidine, een middel dat in een hartmedicijn zit en prestatieverhogend werkt. Alle zwemmers ontliepen een schorsing, omdat het wereldantidopingbureau WADA de bevindingen van de Chinese dopingautoriteit niet kon weerleggen. Die meldde dat de sporters het middel buiten hun schuld hadden binnengekregen via besmette voeding. Enkele van die zwemmers behaalden niet veel later medailles in Tokio, waaronder tweemaal goud door vlinderslagspecialiste Zhang Yufei.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024