Blanco: attesten Rabo van specialisten (2)

13 maart 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - De attesten die renners van de Raboploeg de afgelopen jaren toestonden ondanks cortisonengebruik aan wedstrijden deel te nemen, werden voorgeschreven door specialisten. Het ging om 14 gevallen vanaf 2008. Dat stelt de leiding van wielerploeg Blanco woensdag onder meer in reactie op beweringen van oud-Raborenner Michael Rasmussen voor de rechter in Arnhem.

Rasmussen stelde onder meer dat de huidige Blanco-arts Dion van Bommel in zijn Rabotijd 'valse' attesten uitschreef. Dat ging overigens over de periode voor 2008. Ook Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, liet weten het vermoeden te hebben dat ploegartsen veelvuldig misbruik hadden gemaakt van de mogelijkheid verboden cortisonengebruik met een attest te 'legaliseren'.

Blanco, de opvolger van de Raboploeg, liet woensdag weten dat het bij die ploeg ging om twee renners die via een specialist met een cortisoneninjectie zijn behandeld. Verder zijn er negen renners behandeld met cortison bevattende inhalatie medicatie voorgeschreven door een longarts.

Drie renners kregen een orale cortisonenkuur voorgeschreven door een longarts en kno-arts. In een aantal gevallen konden renners door hun kwetsuur sowieso niet starten.

Blanco stelt dat het zich aan de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, en de UCI houdt. De internationale wielrenunie schrijft tegenwoordig voor dat een met cortisonen behandelde renner verplicht 8 dagen uit koers blijft.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013