Olympisch kampioene Cakir opnieuw in de fout (2)

3 mei 2013

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Olympisch kampioene Asli Cakir Alptekin hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. De Turkse atlete is voor de tweede keer in haar carrière betrapt op doping. Dat maakte de internationale atletiekunie IAAF vrijdag bekend. Cakir, die op de Spelen in Londen de 1500 meter won, is in staat van beschuldiging gesteld omdat ze abnormale waardes in haar biologisch paspoort vertoonde.

In 2004 werd de 27-jarige atlete al betrapt op doping tijdens het WK atletiek voor junioren en werd ze voor dat vergrijp 2 jaar geschorst. De IAAF heeft de zaak doorgespeeld aan de Turkse autoriteiten. Mochten ook zij tot het oordeel komen dat Cakir schuldig is, dan wordt ze automatisch levenslang geschorst.

Er gingen al enkele weken geruchten over dopinggebruik van Cakir. Nick Davies van de IAAF bevestigde vrijdag dat er inderdaad sporen van doping zijn gevonden. ,,Als ze veroordeeld wordt, dan raakt ze haar olympische gouden medaille kwijt. Tot de Turkse atletiekfederatie een oordeel heeft geveld, is ze in ieder geval geschorst'', aldus Davies.

Naast Cakir is ook haar landgenote en tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter horden Nevin Yanit beschuldigd van doping. Zij bleek bij meerdere testen positief op het gebruik van verboden middelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013