Ullrich: Armstrong tourzeges teruggeven (2)

31 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - Als het aan de Duitse oud-wielrenner Jan Ullrich ligt, wordt de naam van zijn vroegere rivaal Lance Armstrong teruggeplaatst op de erelijst van de Tour de France. ,,Ik zou Armstrong zijn tourzeges teruggeven. Bjarne Riis heeft zijn overwinning van 1996 ook teruggekregen'', zegt de tourwinnaar van 1997 in Bild.

De Amerikaan werd geschrapt als winnaar tussen 1999 en 2005 na het verschijnen van het omvangrijke Usada-rapport vorig jaar. In januari deed hij een uitgebreide bekentenis bij Oprah Winfrey. Nieuwe winnaars werden niet aangewezen voor zijn regeerperiode. ,,Er is niemand bij gebaat dat er strepen op de erelijst staan'', vindt Ullrich. ,,Het ging nu eenmaal zo in die tijd.''

Ullrich werd in de periode-Armstrong driemaal tweede, in 2000, 2001 en 2003. Dat de tourzeges niet naar hem doorschoven, deert de Duitser weinig. ,,Ik wil alleen zeges die ik op de fiets heb behaald, niet achter de groene tafel'', aldus Ullrich.

De Duitser bekende onlangs bloeddoping met behulp van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Ook werd hij door een Franse senaatscommissie ontmaskerd als gebruiker in de Tour van 1998, waarin hij als tweede eindigde achter Marco Pantani. De Duitser heeft echter nooit bekend verboden middelen te hebben gebruikt tijdens die editie en ten tijde van zijn tourwinst een jaar eerder.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013