Strijd om Spelen spannender dan ooit

4 september 2013

OLYMPISCHE SPELEN

BUENOS AIRES (ANP) - Na 2 jaar intensief campagne voeren breekt zaterdag voor de steden Tokio, Madrid en Istanbul het uur U aan als in Buenos Aires wordt besloten waar de Olympische Spelen van 2020 plaatsvinden. Tijdens het 125e congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) spreken de leden zich uit waarbij de Japanse hoofdstad bij de bookmakers licht favoriet is.

De steden krijgen zaterdag nog eenmaal de kans hun 'waar' onder de aandacht te brengen van de stemgerechtigden en zetten daarbij tal van 'hotshots' in zoals de Turkse premier Tayyip Erdogan, de Spaanse kroonprins Felipe en de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens IOC-ingewijden is de strijd nog nooit zo spannend geweest. ,,Het is niet zoals vroeger toen de beslissing vaak al was gevallen'', zei IOC-vicevoorzitter Thomas Bach. ,,Ik denk dat ditmaal de presentatie aan de leden cruciaal is.'' De Duitser is kandidaat om de Belg Jacques Rogge als hoogste baas op te volgen. Die verkiezing vindt volgende week dinsdag plaats.

Alle drie de kandidaten hebben de afgelopen jaren hun sterke punten naar voren gebracht met als doel 4 jaar na Rio de Janeiro het grootste sportevenement ter wereld te huisvesten. Istanbul kan een olympische locatie op twee continenten - het Europese en Aziatische deel - als bijzonderheid aanvoeren, en Turkije zou het eerste door een moslimmeerderheid bewoonde land zijn dat de Spelen mag organiseren. Tokio, in 1964 ook al gastheer, gaat prat op zijn veiligheid en financiële en politieke stabiliteit. Madrid, dat voor de derde keer op rij een poging doet de Spelen binnen te halen, gooit het vooral op de aanwezigheid van reeds bestaande sportaccommodaties.

Maar de keuze van de ruim 100 IOC-leden kan door tal van factoren worden beïnvloed. De onrust in Turkije bijvoorbeeld, waar met name in juni felle antiregeringsprotesten plaatsvonden. In sportief opzicht kregen de Turken bovendien te maken met een reeks dopingzaken, een materie waarin Spanje met de halfslachtige afhandeling van de dopingaffaire Operación Puerto ook geen open doekjes kreeg. Het land verkeert daarbij in een economische depressie terwijl regeringspartij Partido Popular te maken kreeg met een corruptieschandaal.

Tokio voelt nog altijd de naweeën van de aardbeving van 2011 en de daardoor ontstane nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima. Dat er nog steeds radioactief water uit de centrale wegvloeit is nieuws dat een paar dagen voor de verkiezing de Japanners slecht uitkomt.

Een IOC-evaluatie in juni noemde de drie bids ,,van hoge kwaliteit''. Het is nu aan de leden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013