ISU haalt uit naar Pechstein (3)

21 oktober 2013

N i e u w bericht, meer informatie in laatste twee alinea's

BERLIJN (ANP) - De internationale schaatsfederatie heeft hard teruggeslagen in de al jaren slepende controverse met Claudia Pechstein. De ISU zette maandag een tegenoffensief in door te stellen dat de abnormale bloedwaarden die destijds zijn gevonden bij de Duitse schaatsster, niet te verklaren zijn door een erfelijke afwijking.

De 41-jarige Pechstein, die in de periode 2009-2011 geschorst was wegens doping, heeft zich door een aantal specialisten laten onderzoeken. Ze kreeg te horen dat de grote hoeveelheden reticulocyten - jonge, net aangemaakte rode bloedlichaampjes - die werden geteld, een gevolg kunnen zijn van een milde anomalie waaraan ook haar vader lijdt.

De ISU noemt de slachtofferrol van Pechstein, die via de rechter sportieve rehabilitatie en financiële genoegdoening probeert te krijgen, misleiding van de media en beïnvloeding van de publieke opinie. De bond houdt staande dat er geen enkel bewijs is geleverd voor die diagnose en blijft het vreemd vinden dat de grootste uitschieters in de bloedwaarden van Pechstein steevast werden gevonden tijdens de grote toernooien. Sinds april 2011 stabiliseerden die juist en bleven ze binnen de normen. ,,Alsof die bewuste afwijking plotseling op miraculeuze wijze was verdwenen.''

Pechsteins advocaat Thomas Summerer reageerde laconiek op de nieuwe verdachtmakingen. Volgens hem loopt het bestuur van de schaatsunie hardop te fluiten in het donkere bos om moed te verzamelen. ,,De ISU staat met de rug tegen de muur. Dat is duidelijk te merken. De tegenwind die ze nu ook uit eigen kring krijgen, zorgt voor koortsachtig gedrag.''

Volgens Summerer vergeet de ISU het meest wezenlijke in de hele affaire. ,,Tot op de dag van vandaag ontbreekt het bewijs dat Pechstein het dopingreglement heeft overtreden. Er is geen enkele deskundige die kan verklaren hoe dat bloedbeeld van Pechstein is ontstaan door gebruik te maken van doping.'' Tijdens de behandeling van de zaak-Pechstein door het hof van arbitrage (CAS) hield de ISU vol dat er sprake moest zijn van een verboden middel zoals bijvoorbeeld epo.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013