Verbruggen: geen zorgen over onderzoek (2)

27 januari 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

HILVERSUM (ANP) - Hein Verbruggen maakt zich geen zorgen over de uitkomsten van een onderzoek dat de internationale wielrenunie UCI heeft ingesteld naar corruptie. Dat zei de oud-voorzitter maandag in het KRO-NCRV-programma Eén op Eén waarin hij onder meer inging op de beschuldigingen dat hij positieve tests van Lance Armstrong zou hebben verdonkeremaand.

,,Armstrong heeft nooit positief getest, ook al beweert hij nu het tegendeel. Hij liegt, misschien wel voor het geld dat hij nu voor interviews krijgt'', zei Verbruggen, die in 2005 werd opgevolgd door de Ier Pat McQuaid. Verbruggen sprak van omgekeerde bewijslast. ,,Het is nu net: je bent een dief en bewijs maar dat het niet waar is.''

Armstrong bekende een jaar geleden jarenlang dopinggebruik maar stelde toen dat er nooit sprake was geweest van een 'deal' met de UCI. Later beweerde de Amerikaan, die zijn zeven Tourzeges moest inleveren, dat Verbruggen op de hoogte was geweest van twee positieve tests en hem daarbij geholpen zou hebben.

Verbruggen: ,,Absoluut niet waar, het kan ook niet. Er zijn veel meer instanties bij betrokken. In 2011 kwam Floyd Landis met het verhaal dat Armstrong zijn ploeggenoten vertelde dat hij positief was geweest en dat hij dat bij de UCI had kunnen regelen. Ik heb Lance toen per mail gevraagd hoe dat zat, waarop hij nogmaals antwoordde dat hij nooit positief heeft getest.'' Een mail van toenmalig ploegbaas Johan Bruyneel, door Verbruggen beschikbaar gesteld aan de programmamakers, bevestigt die visie volgens de voormalig UCI-baas.

Verbruggen is optimistisch over de toekomst van de wielersport. ,,De controles zijn beter en de cultuur is veranderd.'' Het laatste contact met Armstrong dateert van juni vorig jaar: ,,Ik heb hem verteld over mijn teleurstelling en had gehoopt op excuses. Die heb ik nooit gekregen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014