Wielrenner Briceño heeft heel dik bloed (2)

27 februari 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

CARACAS (ANP) - De Venezolaanse wielrenner Yimmy Briceño heeft waarschijnlijk een wereldrecord op zijn naam gebracht. Bij een test voor zijn biologisch paspoort werd wel heel dik bloed uit zijn aderen afgetapt. Na centrifuge stelde de laborant tot zijn verbazing een hematocrietwaarde - verhouding tussen bloedcellen en plasma - vast van liefst 63 procent.

Volgens de krant Diario de los Andes is het net ondertekende contract van de 27-jarige Briceño bij de Italiaanse ploeg Androni Giocattoli-Venezuela, waarvoor ook de Nederlanders Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel rijden, meteen verscheurd.

Bij volwassen mannen is 40 tot maximaal 50 procent normaal. Bij een hogere waarde krijgt een sporter een startverbod omdat de gedachte gerechtvaardigd is dat hij de hoeveelheid rode bloedlichaampjes heeft opgevoerd met behulp van bijvoorbeeld epo of een variant van dit verboden prestatiebevorderende middel.

De Venezolaanse wielerbond bracht Briceño op de hoogte van de zeldzame stroperigheid van zijn bloed met een Hb van ongeveer 13. Hemoglobine is het ijzerhoudende eiwitmolecuul in de rode bloedcel dat zuurstof bindt en naar onder meer de spieren brengt en koolstofdioxide afvoert.

De Deen Bjarne Riis werd in zijn gloriejaren eind vorige eeuw ,,Mister 60 procent'' genoemd. De voormalig Tourwinnaar bekende later zijn dopingpraktijken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014