Russen dagen Smeekens en Nuis uit

16 november 2014

WERELDBEKER SCHAATSEN

S a m e n v a t i n g

OBIHIRO (ANP) - Op de openingsdag van het eerste wereldbekertoernooi schaatsen in Japan bekende sprinter Jan Smeekens dat hij enkele Russische nieuwkomers op zijn specialiteit nog niet zo goed kende. Maar de naam van Pavel Koelizjnikov zal hij na de driedaagse in Obihiro voorlopig zeker niet meer vergeten. De 20-jarige Rus veroverde zaterdag goud op de 1000 meter en zegevierde zondag op de tweede 500 meter eveneens. Met Smeekens, zondag tweede op de sprint, had ook Nuis (tweede op de 1000 meter, maar wel winnaar van de 1500 meter) het nakijken.

Koelizjnikov, die vrijdag achter Smeekens op de eerste 500 meter als tweede was geëindigd, is in het schaatswereldje niet onomstreden. Hij keerde dit seizoen terug na een schorsing van twee jaar wegens doping. In Obihiro bleek dat hij tijdens zijn gedwongen absentie zeker niet stil had gezeten. Zijn verrassende greep naar de macht in Japan, ook dankzij de afwezigheid van de gebroeders Michel (WK skeeleren) en Ronald Mulder (liesblessure), leidde dan ook hier en daar op het middenterrein tot scheve gezichten.

Met name de Noorse sprinter Espen Aarnes Hvammen, elfde en zesde op de 500 meter in Japan, haalde flink uit naar Koelizjnikov. ,,We zullen zien of hij nu weer zakt bij de dopingtest'', gaf hij schamper te kennen op Twitter. ,,Er is iets fundamenteel mis als je na een schorsing van twee jaar jezelf op deze manier kunt belonen.''

Ook Smeekens plaatste in Japan vraagtekens bij het dopingverleden van Koelizjnikov. Hij erkende echter dat de Rus zijn straf heeft uitgezeten en dat hij dus voor zijn nieuwe kansen mag gaan. ,,Hij is een beer van een vent, iemand die veel aan kan'', onderkende Smeekens die ook in Roeslan Moerasjov (derde en vierde op de 500 meter) een geduchte concurrent uit Rusland heeft.

Zijn vroegere coach Kosta Poltavets, die jarenlang werkzaam was voor de TVM-ploeg, noemde Koelizjnikov bij de NOS een jongen voor de toekomst. ,,Hij is een tweede Jan Bos'', zo doelde hij op de vroegere Nederlandse topsprinter. ,,Zowel qua techniek als qua favorieten afstanden, met de 500, 1000 en 1500 meter, lijkt Pavel veel op hem. Hij is ook een echte racer en vechter, kortom een echte winnaar. In dat opzicht lijkt hij weer op Sven Kramer. We gaan in de toekomst nog veel van Pavel horen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014