Russen: dopingdocu vol met leugens (2)

4 december 2014

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - De Russische atletiekbond kan zich niet vinden in het beeld dat woensdag werd geschetst op de Duitse zender ARD in een documentaire over dopinggebruik in de Russische sport. Met name in atletiek zou sprake zijn van structureel en georganiseerd dopinggebruik, waarbij positieve testen worden afgekocht door onder meer medewerkers van de bond.

,,Het zijn stuk voor stuk leugens'', zei bondsdirecteur Valentin Balachnitsjev donderdag. ,,In de documentaire worden ongepaste beschuldigingen geuit. Ik kan er dieper op ingaan als we de situatie later beter hebben onderzocht.''

Het Russisch antidopingbureau RUSADA, dat in de documentaire wordt beschuldigd van het wegmoffelen van positieve tests, weerspreekt de beschuldigingen ook. ,,Ze hebben geen enkel feit of document dat de beschuldigingen ondersteunt'', zei directeur Nikita Kamajev tegenover persbureau R-Sport.

Het statement dat wereldantidopingbureau WADA op de website plaatste noemt Kamajev ,,ongefundeerd.'' De WADA stelt reeds informatie te hebben ontvangen die de bewijzen uit de documentaire ondersteunt en de beschuldigingen volledig uit te zoeken en indien nodig maatregelen te nemen.

De verkregen informatie wordt doorgestuurd naar de internationale atletiekbond IAAF. Saillant daaraan is dat die bond in de ARD-documentaire ook zelf beschuldigd wordt van corruptie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014